Fedezd fel a családi emlékezetet!

November hónapban ünnepeljük mindenütt, de elsősorban Európában, az első világháború végét. A tragikus esemény, melynek mintegy 10 millió ember esett áldozatul, rengeteg emléket hagyott a családokban. Elsőként az európai történelemben szinte mindenki érintett volt valamilyen formában: besorozott férfiak, akik életüket vesztették a frontokon, özvegyek és árvák, mozgósított hátország, …

Ma már nem találunk a korabeli katonákat. De ezek az emberek nagyon sok dokumentumot hagytak maguk után, melyek nagy része még a fiókok mélyén rejtőzik, várva, hogy a történészek felfedezzék őket. Néhány évvel ezelőtt egy amerikai egyetem közvetlenül a családokhoz fordulva gyűjtött össze több ezer levelet egykori katonáktól, melyeket jelenleg történészek és szakértők tanulmányoznak.

Valami ilyesmit szeretnénk mi is csinálni, természetesen lehetőségeinkhez mérten.

Szánjatok egy kis időt arra, hogy megismerjétek családotok történelmét, beszéljetek őseitekkel és próbáljatok néhány korabeli dokumentumot összegyűjteni (levelek, újságok, naplók, fényképek).

Rendeznénk egy kiállítást az összegyűlt anyagból (illetve azok fénymásolataiból), rövid leírással, a dokumentum bemutatásával, melyet egyedül vagy történelem tanárotok segítségével valósítanátok meg.

Mit csinálj?

  1. Gyűjts össze emlékeket és dokumentumokat majd mutasd meg történelem tanárodnak!
  2. Tanárod segítségével írj rövid megjegyzést az anyaghoz (ez lehet a dokumentumok egyszerű bemutatása de hosszabb magyarázó szöveg is)!
  3. Vidd le az anyagot Sárkány Marika nénihez, aki másolatot készít az eredeti példányról, melyet azután azonnal vissza is ad neked.
  4. A beérkezett dokumentumok az iskola 3. emeletén lesznek kiállítva október 1 és november 30 között.

A program zárásaként Bene Krisztián (PTE, Francia Tanszék) tart majd előadást november hónapban. Előadásának címe: „Magyar önkéntesek a francia hadseregben az első világháború idején”.

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.