Ifjúsági TÜKE díj

A 2017-ben alapított IFJÚSÁGI TÜKE-DÍJ elismerést a kuratórium, harmadik alkalommal a természet és a világ működése iránti fokozott érdeklődése során, a reáltantárgyakból, de különösen a fizika tantárgyból elért példátlan hazai és nemzetközi sikereiért SZABÓ ATTILÁNAK  ítélte oda

 LAUDATIO

Szabó Attila 1994-ben született Pécsen. Édesapja elektrotechnikusként, édesanyja védőnőként dolgozott. 

Tanulmányait a Pázmány Péter Utcai Általános Iskolában kezdte, ahol már több alkalommal eredményesen részt vett országos szintű matematika és fizika versenyeken. Korán kiderült, hogy kivételes tehetségű és szorgalmú diák, akit a kitartás, a szenvedélyes érdeklődés, a világ dolgai iránti kíváncsiság motivál a tudás megszerzésében.

2009 és 2013 között a Leőwey Klára Gimnáziumban tanult. 

2010-ben, középiskolai első osztályos diákként első és második helyezéseket ért el a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok pontversenyein fizikából és matematikából.

2011-ben, a középiskola második osztályában megnyerte az országos versenyt matematikából, fizikából és informatikából egyaránt.

Részt vett az EU természettudományos diákolimpiáján Csehországban, ahol 100%-os eredménnyel járult hozzá a magyar csapat sikeréhez. Még ebben az évben megnyerte a Román-Magyar-Moldáv Előolimpiai fizikaversenyt.

A Thaiföldön 2011 júliusában megtartott 42. Nemzetközi Fizikai Diákolimpián ezüstérmet szerzett. 

Az Indonéziában megrendezett Fizika Világbajnokságon 2011-ben és 2012-ben is aranyérmet szerzett. 

A gimnázium harmadik osztályosaként részt vett az egyetemi hallgatók számára rendezett 2012-es Ortvay Rudolf fizikaversenyen, amelyet szintén megnyert.

Az Észtországban 2012 júliusában megrendezett 43. Nemzetközi Fizikai Diákolimpián, nagy fölénnyel, abszolút első helyezést ért el. Megkapta a legjobb elméleti dolgozatért járó különdíjat, valamint az Európai Fizikai Társaság díját is. A diákolimpia záróünnepségén kihirdették a 2011 szeptembere és 2012 júniusa között lezajlott Physics Cup nevű levelezős pontverseny eredményét, amelyben Szabó Attila szintén első helyezett lett. 

2012 szeptemberében a Svájcban megtartott Közép-európai Matematikai Diákolimpián  aranyéremmel jutalmazták. 

2013 júliusában Koppenhágában a 44. Nemzetközi Fizikai Diákolimpián megismételte egy évvel korábbi eredményét, ismét abszolút első helyen végzett. A verseny történetében ő lett az első, aki két alkalommal is kiérdemelte az abszolút első helyezést. Ismét megkapta a legjobb elméleti dolgozatért járó különdíjat, illetve a legjobb európai férfiversenyzőnek járó elismerés is az övé lett.

Ugyanebben az évben (2013) Kolumbiában matematikából ezüstérmes. 

Gimnáziumi tanulmányai során az összes, rangos, hazai fizika versenyt megnyerte, volt amelyiket több is.

Simon Péter tanár úrral a Szilárd Leó fizikaversenyre felkészítő szakköri tankönyvet írtak, amely eddig három kiadást ért meg (a Szilárd Leó Tehetséggondozó Alapítvány kiadásában).

A sikerek elérésében sokat segítettek felkészítő tanárai Simon Péter, Dr. Kotek László, Kiss Zoltán, Tóthné Aschenbrenner Judit.

Olyan diák volt, aki nem csak jó képességével, hanem átlagon felüli szorgalmával is kitűnt társai közül. Úgy fejlődött a tanulásban, hogy otthon is a saját örömére tanult, sokszor nem csak a középiskolai tananyaggal ismerkedett, így tekintve értéknek a tanulást.

Az iskola egész közössége tisztelte őt szorgalmáért, helytállásáért, szerénységéért.

Szabó Attila olyan kivételes tehetség, aki méltán viselte a fizikatanára, Simon Péter által ráruházott „Közép-Európa Legnagyobb Reménysége” címet.

A középiskola elvégzése után a Cambridge-i Egyetem hallgatója lett, fizika/természettudomány szakon. Az alapszakon minden évben első helyezett az év végi vizsgákon, mesterszakos szakdolgozata pedig elnyerte a legjobb számítógépes fizikai kutatás díját.

PhD-t is Cambridge-ben végzi, most harmadéves. Kutatási területe az elméleti szilárdtestfizika: ezen belül főleg egzotikus mágneses anyagok tulajdonságait vizsgálja matematikai és számítógépes módszerekkel.

Jelenleg mesterséges intelligencián alapuló eljárásokat fejleszt, a mai fizikának komoly kihívásokat támasztó kvantummechanikai rendszerek vizsgálatára.

Tudása gyarapítására tudományos műhelyprogramokon vesz részt, Franciaországban (Les Houches) és Olaszországban (Nemzetközi Elméleti Fizikai Kutatóközpont, Trieszt).

Számos konferencián vett részt Nagy-Britanniában (Oxford), az Egyesült Államokban (Los Angeles, Davis, Boston) és Németországban (Drezda), többször, mint meghívott előadó.

Eddig három publikációja jelent meg nemzetközileg is elismert tudományos folyóiratban.

Emellett az egyetemi oktatásban is részt vesz, harmad- és negyedéves alapszakos hallgatókat tanít.

Díjai a versenyeredményeken túl:

  • Baranya Megyei Közgyűlés Koltai Péter ifjúsági díja (2010)
  • Leőwey Aranymedál Díj (2013)
  • Az év talentuma díj a tudomány kategóriában (2013)
  • Pécs MJV Márk Tamás ifjúsági díja (2014)

Az elismerést, a Tüke Alapítvány tiszteletbeli elnökétől Habsburg György úrtól, és Kerényi János úrtól, az alapítvány elnökétől vette át Szabó Attila.

Pécs, 2020.01.21.

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.