Leőweysták a Kínai Hídon

Július 29-én iskolánk kilenc tanulója és kísérőjük Szabados Péter tanár úr 14 napos kínai tanulmányútra indul.  A Kínai Híd Nyári Tábor elnevezésű programban 90 magyar, 14-18 év közötti életkorú középiskolás diák és 10 kísérő tanár vehet részt. A kínai kormány ezzel a pályázati lehetőséggel kívánja köszönetét kifejezni Magyarországnak a 2008-as szecsuáni földrengés után nyújtott magyar segítségért. Az utazás költségeit (utazás, szállás, ellátás, nyelvtanfolyam) a Kínai Oktatási Minisztérium és a Hanban (Konfuciusz Intézetek Központja) biztosítja. A Leőwey Klára Gimnázium csoportja mintegy 800 jelentkező közül került a 10 magyar kiválasztott pályázó közé. A jelentkező csapatoknak terjedelmes írásbeli pályázati anyagot kellett benyújtaniuk.

A diákoknak angol nyelvű motivációs levelekben kellett bemutatniuk nyelvi és kulturális érdeklődésüket. A kísérő pedagógusoknak egy angol nyelvű szóbeli interjún kellett jellemezniük a csoportot, illetve számot adniuk Kínával kapcsolatos ismereteikről. A Leőwey Klára Gimnáziumból pályázó diákcsoport tagjait egy hosszú belső pályázati folyamat eredményeképpen választotta ki egy hét tagú tanári bizottság. A jelentkező diákoknak angol nyelvű írásbeli munkát kellett beadniuk és egy angol nyelvű beszélgetésen kellett részletesen indokolniuk részvételi szándékukat. Mindezeken kívül tanulmányi eredményük és közösségi munkájuk is számított.

A program keretében Kínába utazó diákok megtekintik Peking nevezetességeit, ellátogatnak a Nagy Falhoz, majd különböző kínai városokban 20 órás nyelvtanfolyamon vesznek részt.  A nyelvi képzést kulturális programok, zenei és színházi előadások, családlátogatások, illetve különböző természeti szépségekhez és történelmi emlékekhez szervezett kirándulások egészítik ki. A pécsi csoport a Kína északkeleti részén fekvő Hejlongjiang tartományban található Harbin városába készül.

A belső pályázaton a következő 11 tanuló érte el a legjobb eredményt (így ők készítették el az iskola pályázati anyagát, illetve ők alkotják a 9+2 tartalék fős leőweysta utazó csoportot) : névsorban Bajer Gerda 9.f, Bolla Korinna 9.e, Bollér Krisztián 10.c, Farkas Noémi 10.c,  Gelb Cintia 10.d,  Magyarlaki Anna 11.c, Petrovits Roberto 9.b, Peregi Dalma 9.e, Seres Ágnes 10.c, Vágány Adél 10.d, Vecsei Péter 9.e. A csoportot Szabados Péter tanár úr képviselte a minisztériumi szóbeli válogatáson és kísérő pedagógusként a diákokkal együtt részt vesz a tanulmányút programjain.

A nyári tanulmányút szerves részét képezi annak a programnak, amely alapján szeptembertől
megkezdődik a kínai nyelv oktatása a Leőwey Klára Gimnáziumban harmadik választható
idegennyelvként. A Kínába utazó csoport képezi a magját az új tanévben induló képzésnek.

 

 

Kategória: Hírek | A közvetlen link.