Természettudományos csoport

AJTP laboróra 2021

A Pécsi Leőwey Klára Gimnázium elkötelezett a környezeti nevelés iránt és tudatosan
szeretné kialakítani, formálni az ökológiai szemléletmódot diákjaiban. Fontosnak tartjuk,
hogy a fiatalok megismerjék a fenntarthatósági alapelveket és a globális környezetkárosító
folyamatokat. Szeretnénk, ha a tanulóink életmódjában tükröződne a természet tisztelete,
ha érzékennyé válnának a környezetük állapota iránt, ha arra törekednének, hogy
megelőzzék a környezeti károkat, hiszen „ezt a világot nem őseinktől örököltük, hanem
utódainktól kaptuk kölcsön”.
Immár negyedik éve az Arany János Tehetségprogram 7. osztályosoknak
megrendezett táborában egy fontos állomás a „laboróra”. Az idei másfél órás foglalkozás
középpontjában a környezetvédelem és a „zöld kémia” állt. A programot a
Természettudományos Munkaközösség három tagja szervezte és töltötte fel tartalommal
(Lajos Lilla, Wellesz Andrea és Molnár Lilla).
Célunk a környezettudatos gondolkodás megalapozása volt. Megvizsgáltuk a Föld,
mint ökoszisztéma megváltozott működésének jeleit. Felhívtuk a gyerekek figyelmét a
globális környezetvédelmi problémákra, megvizsgáltuk a problémákat okozó anyagok fizikai-
kémiai tulajdonságait. Beszélgettünk a globális klímaváltozásról, az ózonpajzs
elvékonyodásáról, a levegőszennyezésről is. Összehasonlítottuk a fosszilis energiahordozókat
és a megújuló energiaforrásokat. A program során az általános iskolások csak olyan
anyagokkal kísérleteztek, amelyek nem környezet-, vagy egészségkárosítóak. Úgy gondoljuk, hogy a környezettudatos magatartás, a környezetért felelős életvitel kialakításához nem elegendő a tananyag ismertetése, ki kell alakítani a gyerekekben egy érzelmi viszonyulást is a téma iránt, így sok filmrészlettel, kísérlettel gazdagítottuk a foglalkozást.

—————————————————————————–

Biológia tábor – Balatonföldvár

2021. június 24-27. között nyolc, biológia iránt érdeklődő tanulónknak volt lehetősége rész venni a Balatonföldváron megrendezésre került természettudományos táborban.
A tábor helyszíne a Jogar Továbbképző Központ és Hotel volt idén is. A projekt a Miniszterelnökség Családokért Felelős Tárca Nélküli Miniszterének, a Nemzeti Tehetség Program támogatásából valósult meg.
A négynapos tábor első és negyedik napján szabadidős programok, második és harmadik napján délelőtt és délután egy-egy fiatal kutató által megtartott előadás várta a diákokat. Az előadáson genetika, idegrendszerkutatás és molekuláris biológia témákban hallhattak a fiatalok előadásokat. A táborban minden nap sportolási, strandolási és kulturális programokat is biztosítottak a résztvevők számára.
Bízunk abban, hogy jövőre is tudunk néhány diákot ebbe a programsorozatba delegálni.

—————————————————————————–

XXI. BIODIVERZITÁS NAPOK – KERKA

Idén először vettem részt ezen a hihetetlen rendezvényen, melynek 2021-ben a Kerka-mente Natura 2000 terület adott otthont. Ennek részét képezik a Kerka-menti mocsárrétek, láprétek és kaszálók vízfolyásokkal, ligeterdőkkel és tölgyesekkel tarkított sokszínű élőhelyei. A rendezvény helyi szervezője a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, központi helyszíne pedig ezúttal Csesztreg volt.A biodiverzitás, azaz a biológiai sokféleség jelen esetben Magyarország és annak egyes kiemelt területeinek változatos élővilágát hivatott megjeleníteni, melyet állat, növény és gombafajok összessége egyaránt alkot.
A program hagyományosan három napig tart, fő célja pedig elsősorban a még kevésbé feltárt élőhelyek általános felmérése és az adatgyűjtés. Mintegy 50-60 elhivatott zoológus, botanikus és gombaszakértő keresi fel a kijelölt élőhelyet, ahol begyűjtik vagy megfigyelik a fajcsoportjuknak megfelelő élőlényeket. Az összegyűlt adatokból egy egységesített lista készül, amelyben többek között GPS koordináta pontossággal adják meg a talált érték lelőhelyét.
Minden évben előkerülnek fokozottan védett, vagy ritkaságnak számító fajok, melyek előfordulásának bizonyításával akár magasabb védettségi kategóriába is kerülhet a górcső alatt álló helyszín, de többször előfordult már, hogy hazai- vagy tudományra új fajt is sikerült találniuk a kutatóknak.
A Biodiverzitás Napok fő hozadéka, hogy nagyon rövid idő alatt óriási fajszám keletkezik, amelynek konzervációbiológiai és természetvédelmi szempontból felbecsülhetetlen a jelentősége.
Én a madarak és denevérek kutatásában segédkeztem, de hihetetlen élmény volt számomra, hogy rovarászok, lepkészek és talajbiológusok mindennapjaiba is betekintést nyerhettem!

Radnai Míra Júlia
10. c osztály

Pajzsos rák

—————————————————————————–

Kémia tábor 2021

Ebben az évben a kémia tábor rendhagyó módon nem külső helyszínen, hanem laboratóriumunkban került megrendezésre. A jelentkezők három egymást követő napon kémiázhattak a nyári szünet elején. A tevékenységet a kémia szakos tanárok laboránsunk segítségével koordinálták. A gyerekek többek között találkozhattak sav-bázis titrálásokkal, emelt szintű érettségi kísérletekkel és kristályosítással kapcsolatos feladatokkal is. Ez a foglalkozás is megalapozta az érettségin elvégzendő kísérleteket és számolási feladatokat.

—————————————————————————–

Idén maszkban és online felkészítés után indultak diákjaink az Irinyi János Országos Középiskolai kémiaversenyen.

—————————————————————————–

A 10.c-s “Greenpeastree” kisfilmje az erdőről.
Tanáruk: Lajos Lilla
2021. április 11.

Balatoni biosz tábor – 2020. augusztus

„Szerintem nagyon különleges és élményekkel teli volt ez a biológia témakörrel foglalkozó tábor. Mivel viszonylag kevesen mentünk, a körülmények családiasabbak voltak és ezen a hotel hangulata is nagyon sokat segített.
Elsőre nagy meglepetés volt a tiszta és tágas szoba, valamint a gusztusos, finom ételek, melyekkel megvendégeltek bennünket.
Az esti programokként felsorakoztatott kulturális események is szórakoztatóak és csapatépítőek voltak, hiszen a bűvésztrükkökön együtt nevettünk, a táncos estén csárdásoztunk és a gitár előadáson összehangolódtunk a zene által.
Minden előadás rendkívül érdekes volt, mivel minden kutató más-más területtel foglalkozott és érezhető volt rajtuk, hogy rendkívüli odaadással és szeretettel fordulnak a kutatási tárgyaikhoz.
Szerintem fantasztikusan motiváló volt, valamint sokat tanulhattunk belőle. Örülök, hogy ott lehettem és remélem, hogy jövő évben is lehetőségem lesz részt venni és újfent hasonlóan színvonalas előadásokat hallgatni és építkezni belőlük.      
Remélem, hogy egyszer majd nekem is lesz lehetőségem arra, hogy ott előadhassak, hogy én is ösztönözhessek másokat a kutatói pálya felé.”
Radnai Míra

„A nyári szünet utolsó hetében lehetőségünk volt elmenni egy biológia témakörű táborba.
Csak tíz fő mehetett a különböző évfolyamokról, ami viszont biztosította, hogy jobban össze tudjunk kovácsolódni.  
A Jogar Hotelben volt a szállásunk, ahol a személyzet nagy figyelmet fordított a koronavírus megelőzésére.
Négy biológia témájú előadás volt a tábor keretein belül. A Mikrobiom című előadás fogott meg leginkább, ahol többek között azt tudhattuk meg, hogy a bőr mikrobiomja egyedi összetételű, személyazonosításra is használható. Olyan, mint az ujjlenyomat.
Az előadók részletesen beszámoltak kutatási területükön elért eddigi eredményekről.
Mindez segített megerősíteni továbbtanulási szándékom.”
Trasszer Vivien

„Nekem nagyon tetszett a biológia tábor!
Naponta 2 előadáson vehettünk részt, amik nagyon érdekesek voltak. Legjobban a DNS hibák és hibajavító mechanizmusok című előadás tetszett. Érdekes volt látni, hogy mi folyik a szervezetünkben…
A szállás szuper volt! Tiszta szobákkal, finom svédasztalos reggelivel és vacsorával vártak bennünket.
Az is nagyon pozitív volt, hogy sok szabadidőt kaptunk. Ezt ki tudtuk használni arra, hogy elmenjünk fürdeni a Balatonba vagy esetleg sportolni, vásárolni.
A táborban töltött idő minden percét hasznosnak éreztem.
Köszönöm a részvételi lehetőséget!”
Stang Noémi

„Nyárzáróként lehetőséget kaptunk Balatonföldvárra utazni, a Jogar Hotelben megrendezésre kerülő biológia táborba. Az első napon egyből elfoglaltuk a szobáinkat, majd kezdődtek is az előadások. Négy biológiával kapcsolatos előadásnak lehettünk résztvevői. Az én kedvencem a „Belső világunk a mikrobiom” című volt. Nagyon jól éreztem magam az esti programokon is.
Összességében nagyon jó hangulatban telt a tábor.
Örülök, hogy részt vehettem.”
Csukle Hanna

            

AJTP Laboróra összefoglaló 2020

Az Arany János Tehetségprogram 7. osztályosoknak megrendezett tábora idén harmadik éve ad helyet a természettudományos programunknak a Pécsi Leőwey Klára Gimnázium laboratóriumában.

Célunk, hogy a hozzánk érkező tanulók felismerjék a mindennapok és a tudomány közti kapcsolatrendszert. Minden évben csapatversenyt szervezünk más-más témában. Ebben az évben állatföldrajzi ismereteket bővítő játékos feladatokkal vetélkedhettek a résztvevők. A csapatversenyt követően érdekes és látványos kémiai kísérletek következtek, melyek a hétköznapi életben felmerülő biológiai és kémiai problémák értelmezését célozták meg.

Főbb témáink voltak:

  • testünket felépítő makromolekulák korosztálynak megfelelő bemutatása
  • környezetkárosító tényezők testünk működésére gyakorolt hatásainak ismertetése
  • érdekesebb kémiai anyagok felhasználása a mindennapi életünkben (például a tűzijáték színeinek megfejtése)

A részvevő fiatalok aktívan, érdeklődően, kreatívan vettek részt a labormunkában és számos tudományos ismerettel gazdagodhattak.