Természettudományos csoport

A 10.c-s “Greenpeastree” kisfilmje az erdőről.
Tanáruk: Lajos Lilla
2021. április 11.

Balatoni biosz tábor – 2020. augusztus

„Szerintem nagyon különleges és élményekkel teli volt ez a biológia témakörrel foglalkozó tábor. Mivel viszonylag kevesen mentünk, a körülmények családiasabbak voltak és ezen a hotel hangulata is nagyon sokat segített.
Elsőre nagy meglepetés volt a tiszta és tágas szoba, valamint a gusztusos, finom ételek, melyekkel megvendégeltek bennünket.
Az esti programokként felsorakoztatott kulturális események is szórakoztatóak és csapatépítőek voltak, hiszen a bűvésztrükkökön együtt nevettünk, a táncos estén csárdásoztunk és a gitár előadáson összehangolódtunk a zene által.
Minden előadás rendkívül érdekes volt, mivel minden kutató más-más területtel foglalkozott és érezhető volt rajtuk, hogy rendkívüli odaadással és szeretettel fordulnak a kutatási tárgyaikhoz.
Szerintem fantasztikusan motiváló volt, valamint sokat tanulhattunk belőle. Örülök, hogy ott lehettem és remélem, hogy jövő évben is lehetőségem lesz részt venni és újfent hasonlóan színvonalas előadásokat hallgatni és építkezni belőlük.      
Remélem, hogy egyszer majd nekem is lesz lehetőségem arra, hogy ott előadhassak, hogy én is ösztönözhessek másokat a kutatói pálya felé.”
Radnai Míra

„A nyári szünet utolsó hetében lehetőségünk volt elmenni egy biológia témakörű táborba.
Csak tíz fő mehetett a különböző évfolyamokról, ami viszont biztosította, hogy jobban össze tudjunk kovácsolódni.  
A Jogar Hotelben volt a szállásunk, ahol a személyzet nagy figyelmet fordított a koronavírus megelőzésére.
Négy biológia témájú előadás volt a tábor keretein belül. A Mikrobiom című előadás fogott meg leginkább, ahol többek között azt tudhattuk meg, hogy a bőr mikrobiomja egyedi összetételű, személyazonosításra is használható. Olyan, mint az ujjlenyomat.
Az előadók részletesen beszámoltak kutatási területükön elért eddigi eredményekről.
Mindez segített megerősíteni továbbtanulási szándékom.”
Trasszer Vivien

„Nekem nagyon tetszett a biológia tábor!
Naponta 2 előadáson vehettünk részt, amik nagyon érdekesek voltak. Legjobban a DNS hibák és hibajavító mechanizmusok című előadás tetszett. Érdekes volt látni, hogy mi folyik a szervezetünkben…
A szállás szuper volt! Tiszta szobákkal, finom svédasztalos reggelivel és vacsorával vártak bennünket.
Az is nagyon pozitív volt, hogy sok szabadidőt kaptunk. Ezt ki tudtuk használni arra, hogy elmenjünk fürdeni a Balatonba vagy esetleg sportolni, vásárolni.
A táborban töltött idő minden percét hasznosnak éreztem.
Köszönöm a részvételi lehetőséget!”
Stang Noémi

„Nyárzáróként lehetőséget kaptunk Balatonföldvárra utazni, a Jogar Hotelben megrendezésre kerülő biológia táborba. Az első napon egyből elfoglaltuk a szobáinkat, majd kezdődtek is az előadások. Négy biológiával kapcsolatos előadásnak lehettünk résztvevői. Az én kedvencem a „Belső világunk a mikrobiom” című volt. Nagyon jól éreztem magam az esti programokon is.
Összességében nagyon jó hangulatban telt a tábor.
Örülök, hogy részt vehettem.”
Csukle Hanna

            

AJTP Laboróra összefoglaló 2020

Az Arany János Tehetségprogram 7. osztályosoknak megrendezett tábora idén harmadik éve ad helyet a természettudományos programunknak a Pécsi Leőwey Klára Gimnázium laboratóriumában.

Célunk, hogy a hozzánk érkező tanulók felismerjék a mindennapok és a tudomány közti kapcsolatrendszert. Minden évben csapatversenyt szervezünk más-más témában. Ebben az évben állatföldrajzi ismereteket bővítő játékos feladatokkal vetélkedhettek a résztvevők. A csapatversenyt követően érdekes és látványos kémiai kísérletek következtek, melyek a hétköznapi életben felmerülő biológiai és kémiai problémák értelmezését célozták meg.

Főbb témáink voltak:

  • testünket felépítő makromolekulák korosztálynak megfelelő bemutatása
  • környezetkárosító tényezők testünk működésére gyakorolt hatásainak ismertetése
  • érdekesebb kémiai anyagok felhasználása a mindennapi életünkben (például a tűzijáték színeinek megfejtése)

A részvevő fiatalok aktívan, érdeklődően, kreatívan vettek részt a labormunkában és számos tudományos ismerettel gazdagodhattak.