Első „igazi” nagy osztálykirándulásunk

A 9. f osztály utazása Krakkóba, a Waclaw Felczak Alapítvány támogatásával
Bereginé Szőts Annamária
2021. november 29.

Iskolánk francia tagozatának kilencedikes osztálya, néhány idősebb diákkal, szülőkkel és tanárokkal kiegészülve Lengyelországba, pontosabban Krakkóba utazott. A szállásunk Wieliczkában volt, a sóbánya közelében, egy háromcsillagos hotelben. A szobák nagyon szépek és kényelmesek voltak. Külön érdekesség, hogy minden szobában megtalálható volt egy Biblia angol, német és lengyel nyelven. Ez volt számomra az út egyik legérdekesebb felfedezése. Tudtam eddig is, hogy a lengyelek vallásosak, de ez felülmúlta minden várakozásomat. A bőséges svédasztalos reggelit és a kevésbé bőséges, de többnyire ízletes vacsorát a hotelben fogyasztottuk el.

A programok érdekesek és változatosak voltak. Két alkalommal jártunk Krakkóban, ami mindnyájunk számára élményekkel és tanulságokkal szolgált. Igazán szép és érdekes város, mind építészetileg, mind kulturálisan. Megtekintettük az óvárost, a zsidónegyedet, elsétáltunk Schindler gyárához, piknikeztünk a Visztula partján. Lengyelországban való tartózkodásunk alatt jártunk még Zakopanéban, ami hangulatos házaival és utcácskáival elkápráztatott bennünket, valamint Auschwitzban is, ami igen felkavaró volt, látván hogy az ember tudása, nagysága és hatalma a rosszindulattal, az önzéssel, a hatalomvággyal és félelemmel összekovácsolódva miféle pusztuláshoz és tragédiához vezet. 

Szerintem remek lehetőség volt osztályunk számára, hogy megismerjük személyesen a múlt hibáit, hogy tanulhassunk belőlük, és többet se ne kövessük el, se ne hagyjuk hogy mások megtegyék. Ezentúl érdekes volt találkozni egy másik kultúrával, egy másik országgal, és olyan szituációkban lenni, amelyekben idegen nyelven kellett megküzdenünk, egyedül. 

Csonka Mandula Nóra
9. f