Jónás könyve

Fábián Gábor színész előadása
Bereginé Szőts Annamária
2021. november 30.

Nem először hívjuk meg osztályinkba Fábián Gábor színészt Jónás könyve című előadásával.

Babits Mihály hosszú és zengzetes költeménye az Úr által prófétaságra ítélt Jónás bibliai történetét dolgozza fel, akinek nem fűlik a foga a rá kirótt szerepre. Nem érti, miért épp ő ítéltetett tanítói áldozatra, mi köze neki a világ romlásához.

Fábián Gábor a diákoktól kér segítséget a dilemma megoldásához: saját tapasztalataikra, gondolataikra támaszkodva elemzik a helyzetet, s adnak tanácsot Jónásnak a további cselekvésre.
Az izgalmas előadást követő, mély gondolatokat felkavaró és őszinte hangvételű drámafoglalkozás után a fiatalok így nyilatkoztak:

Szerintem nagyon elgondolkodtató volt: az szerint, amit megbeszéltünk, az életben mindig inkább a cselekvést kellene választani, viszont a legtöbb ember  nem tesz semmit a nehéz esetekben. Kíváncsi vagyok arra, hogy ha legközelebb valamilyen problémával szembesülök, akkor eszembe fog-e jutni, hogy miről beszélgettünk, amikor azt mérlegelem majd, hogy tegyek valamit vagy inkább ne.
(Odrobina Zsófi)
 
Fontos volt a téma, szerintem a mi korosztályunk kesze-kusza gondolatait nagyon lecsillapítja, ha valaki érthetően, tisztelettel magyaráz, és leírja pontokba szedve a szituációkat, amelyeket így könnyebben átláthatunk, megérthetünk.
(Porkoláb Bori)

Számomra azt az üzenetet hordozta a történet, és az utána való beszélgetés, hogy merjünk aktívan cselekedni, merjünk kiállni az igazunkért a számunkra kellemetlen helyzetekben is. Az aktivitással semmivel sem veszítesz többet mint a passzivitással, sőt van, hogy pozitív irányba tudsz fordítani egy helyzetet a cselekedeteddel.
Ha pedig nem lesz általunk változás, akkor sem lesz lelkiismeret furdalásunk, mert tudni fogjuk, hogy mi megpróbáltuk.
(Salamon Réka)
 
A 9.F-esek Jónást végül is „visszaküldték Ninivébe”: cselekedjen a közösség javáért!…….