A Leőweyből a rallye világába…

Interjú Ranga Péter volt diákunkkal
Bereginé Szőts Annamária
2022. szeptember 8.

Ranga Péter-közgazdász, autóversenyző

1985. augusztus 1-jén született Pécsett. 2004-ben érettségizett a Leőwey Klára Gimnáziumban, osztályfőnöke Mihalik Zsolt tanár úr volt.

-Mikor döntötte el, hogy ralizni szeretne?
-Édesapánktól jött az inspiráció, mi beleszülettünk ebbe a testvéremmel, és követtük a pályafutását kiskorunk óta. Alapvetően én nem terveztem, hogy versenyezni fogok. Egy véletlen folytán jött, hogy először elkezdtem navigátorkodni, aztán később sofőrként versenyezni.

-Mi volt az eddigi legnagyobb győzelme?
Veszprém Rallye országos bajnoki futam 2017-ben, ezt tartom a hazai legnagyobb eredményünknek.
Külföldi, valamint összességében legnagyobb eredménynek pedig a 2016-os kanári-szigeteki, európa-bajnoki kategória 2. helyezést tartom.

-Mennyire és milyen hatással volt Önre a Leőwey?
-Sportolás szempontjából annyira nem volt nagy hatással, akkor inkább még a tanulás volt számomra fontosabb. Tanulmányaim és a későbbi munka szempontjából viszont meghatározó volt. Én azért választottam a Leőweyt, mert a tanulmányi eredmények alapján egy elit iskolának számított, már általános iskola közepétől készültem arra, hogy oda járhassak.

-Milyen más hobbijai vannak? Mit szeret szabadidejében csinálni?
-Szeretek a barátaimmal lenni, nagyon szeretek utazni és kirándulni, meg ami az autós sporttal összefügg, hogy nagyon szeretek szimulátorozni, de ez inkább a téli időszakra jellemző.

-Melyik a kedvenc autómárkája?
-Én alapvetően a német autókat szeretem, de azon belül is, ha választanom kell, akkor Audi párti vagyok.

-Meddig tervezi még a versenyzést?
-Ez igazából egy olyan sport, ahol az életkor az talán kevésbé számít, mint egy fizikai sportnál, és egy autóversenyző is akkor lesz igazán jó, ha megérik ehhez fejben, szóval a kor az egy kisebb tényező. Szerintem még kb. 6-7 évig szeretném csinálni. Ez alapvetően egy elég drága sport és inkább azon múlik, hogy meddig lesz olyan támogatói körünk és lehetőségünk, hogy tudjuk ezt csinálni, mint az életkoron.

-Vannak-e egészségügyi követelmények a ralihoz?
-Éves szintű sportorvosi vizsgálat az alapja az egésznek, jó állóképesség kell a ralihoz, főleg egy hosszú, forró nyári versenyhez.

-A gimnázium befejezése után mit kezdett el csinálni, és az mit tett hozzá a jelenlegi életéhez?
-A Leőwey után azonnal felvételt nyertem a közgazdaságtudományi egyetemre és azt el is végeztem.
Mindig is az volt a vágyam, hogy gazdasági vagy pénzügyi vonalon fogok dolgozni. Ez az egyetem után sikerült is, mert felszámolóbiztos voltam egy felszámoló cégnél. Úgyhogy alapvetően a Leőwey egy nagyon jó alapot adott nekem az egyetemhez is, meg később a munkámhoz is.

-Van-e valamilyen emlékezetes története a Leőweyből?
-Igen, amikor a 2-es terem ablakán kimásztunk lyukas óra alatt, mert nem volt szabad kimenni a főbejáraton.

-Van-e olyan dolog, amit a Leőweyben tanult és végigkísérte a pályafutása során?
-Talán azt a fegyelmet, meg azt a rendszerességet, valamint rendet, amit ott megtanultunk. Bár az egyetem azért lazább ilyen téren, de én ezt így vittem tovább magammal.

-Mit tud tanácsolni azoknak a fiataloknak, akik abban gondolkoznak, hogy főállású sportolók lesznek, de azért szeretnének tanulni is?
-Azt gondolom, hogy akármilyen jó sportoló az ember, mindenképpen kell mellé egy biztos szakma, vagy ha van rá lehetőség, egy kisebb vállalkozás, amihez lehet nyúlni, ha esetleg a sportolói pályafutás nem tud tovább működni akár sérülés, akár egyéb ok miatt.

Bálinti Áron
11.b