Esszéíró pályázat

Nagyszüleink története címmel tagozattól függetlenül beadhatod pályázatod, amennyiben van német nemzetiségi kötődésed.
Bereginé Szőts Annamária
2022. szeptember 19.

Pályázati felhívás – Nagyszüleink története

A te nagyszüleid/dédszüleid is svábul beszélnek egymás közt?
Rokonaid vannak Németországban?
Német katonafotókat találtál a Nagyi albumában?
Rád szólnak, ha valamit nem eszel meg, hogy „bezzeg Oroszországban ennek örültünk volna”?
Írd meg nekünk a történeteket!

A Pécsi Tudományegyetem Német Történelem és Kultúra Délkelet-Közép-Európában Alapítványi Tanszék pályázatot hirdet fiatalok számára családi dokumentumainak összegyűjtésére és családtörténetük esszé formájú megírásásra.
Beszélgessetek nagyszüleitekkel, dédszüleitekkel, vagy akár idősebb ismerőseitekkel, akik megélték történelmünk ezen szakaszát, nézzetek együtt régi fotókat, és írjátok meg nekünk a legérdekesebb történetet, amit hallotok.

Elsősorban olyan történeteket várunk, amelyekben a magyarországi németek 20. századi történelmének főbb fordulópontjai (második világháború, német katonaság, menekülés, malenkij robot, hadifogság, internálás, kitelepítés) megjelennek, de kíváncsian várunk egyéb történeteket is.

Kérünk Benneteket, ha van rá lehetőségetek, az esszék mellé küldjetek adatokkal ellátott fényképeket (kit ábrázol, mikor készülhetett a kép, mit láthatunk rajta), leveleket, vagy egyéb dokumentumokat is! Kérjük az elkészült pályamunkákat elektronikus, a csatolt mellékleteket beszkennelt, vagy lefotózott formában küldjétek el!

A beérkezett esszéket egy pedagógusokból és tudományos kutatókból álló zsűri fogja értékelni, a legjobb pályamunkát nagy értékű könyvutalvánnyal, könyvajándékkal díjazzuk. Mindenki igyekezetét és munkáját értékeljük, a pályázati időszak után tervezzük a beérkezett történetek kiadását könyv formában, ez a lehetőség minden pályázó számára nyitott lesz!

Figyelem! A pályázatokat csak abban az esetben tudjuk befogadni és értékelni, ha azok témája kapcsolódik a magyarországi németek sorsához!

Általános és középiskolás diákok, valamint egyetemisták (max. 20 éves korig) pályamunkáit várjuk, maximum 4 oldal terjedelemben!
A beküldéskor kérjük adjátok meg iskolátok nevét is.

Nyelv: magyar, vagy német
Beadási cím: stiftungslehrstuhl.pte@gmail.com
Beadási határidő: 2022. november 15.
A zsűri döntésének közzététele: 2022. december 20.

További információ Kiss Bence tanár úrnál a német tanáriban/könyvtárban.

A pályázat Magyarország Kormányának támogatásával valósulhat meg.

, Esszéíró pályázat
, Esszéíró pályázat
, Esszéíró pályázat
#   #   #   #   #   #   #