In memoriam Kovács Sándor

Elhunyt iskolánk egykori könyvtárosa, temetése november 28-án 14 órakor lesz a Pécsi Központi Temetőben.
Emlékét szeretettel őrízzük!
Bereginé Szőts Annamária
2022. november 11.

Végszó
„Könyvek közt töltöttem pályám éveit,
mentoruk voltam, s figyelmes őrük,
de azt az egyet mindenkinek hagytam,
hogy a tudást lopkodja belőlük.”

Hosszú betegség után elhunyt Kovács Sándor, aki 33 éven keresztül (1973-2006) volt a Leőwey Klára Gimnázium tanára, könyvtárosa. Ez idő alatt a személye és a könyvtár eggyé vált, hiszen könyvtáros tanárként — ahogyan írta — „mentora” és „figyelmes őre” volt a könyveknek. Folyamatosan bővítette, leltárba vette, gondozta a könyvtári állományt. Támogatta a könyvtári órák megtartását, több éven át gondozta az Olvasás Tanévében indított „A hónap könyve” olvasási vetélkedőt. Szívesen átadta tudását a könyvtári ismeretek iránt érdeklődő diákoknak, akikkel szép eredményt ért el egy országos vetélkedőn.
Pályája kezdetén az irodalomtanári szakját is gyakorolta, de hosszú évekig ellátta a tankönyvek beszerzésének igen felelősségteljes, nehéz feladatát is.
Munkája mellett rendszeresen írt a Dunántúli Naplónak, a Jelenkornak, főleg irodalmi jellegű cikkeket, tanulmányokat, de írt sok szakmai cikket is. Sokat fordított oroszból regényt, elbeszélést, tárcát, verset. A kilencvenes évek elejétől jelentek meg önálló művei Kürti Kovács Sándor néven, pl. írt regényt, életrajzi sorozatot. Véletlen gondolatok címmel jelent meg immár országos terjesztésben aforizma-gyűjteménye, melyet további művek követtek, pl. a Naszreddin Hodzsáról írt „elmés” történetei és versei.

Emlékét szeretettel megőrizzük.

A Leőwey Klára Gimnázium közössége

#   #   #   #   #   #   #