Iskolánkban járt a „vándorkulcs”

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának kampánya keretében érkezett hozzánk a „Wanderschlüssel”
Bereginé Szőts Annamária
2023. május 22.

300 éve annak, hogy a Pozsonyi Országgyűlés 1722-23-ban megszavazta a CIII. cikkelyt, amely a 18. századi németek magyarországi letelepedésének jogi kereteit szabályozta. Az ebben az időszakban Magyarországra települt németek az ország egyik legnagyobb telepes csoportját alkották, akik az elmúlt három évszázad során felbecsülhetetlen értékű kulturális és gazdasági értékekkel gazdagították Magyarországot.

A történelemkönyvekben röviden összefoglalt események mögött számos család és település története húzódik meg, amelyek közül sok még feltáratlan. Emellett több millió leszármazott él hazánkban, akik többé-kevésbé tisztában vannak azzal, hogy generációkkal ezelőtt kik voltak felmenőik, hogyan építettek új életet egy idegen országban, és hogyan élték mindennapjaikat a hagyományok és értékek szerint hozták magukkal régi hazájukból.

A 2023-as évben, a kerek évforduló alkalmából iskolánkba is megérkezett a „vándor kulcs”. Az ünnepélyes átvételre 2023. május 18-án került sor iskolánk könyvtárában, ahol a német nemzetiségi tagozat tanulóinak jelenlétében nyílott meg az átadó ünnepséggel egybekötött „Ansiedlung 300 – reloaded” c. kiállítás, mely egyben iskolánk projekthez kapcsolódó mottója is lett. A kiállítás anyagát a német nemzetiségi tagozatos tanulók készítették el a német nemzetiségi népismeret tanóráik keretein belül. A tavasz folyamán két projektmunka formájában dolgozták fel a betelepülés témakörét. Az első projektben Dr. Hans Christ, „Die Schwäbische Türkei” című verséhez készítettek klasszikus illusztrációkat rajzok, festmények, képversek, makettek formájában. De szabadon alkothattak digitális munkákat is, így készültek tiktok videók, gifek és animált képek is.

A második projekt kiállítási anyagát Stefan Jäger „Die Einwanderung” c. triptichon képének újraalkotott verziói képezik. Az alkotói folyamat során a diákok szabadon választhattak a képek közül és önállóan a pécsi belvárost díszletnek használva alkották újra a betelepülés néhány pillanatát.

A megnyitón ünnepélyes keretek között német nemzetiségi népviseletbe öltözött diákok adták át, mai modern ruhába öltözött társaiknak a „vándor kulcsot”, mintegy szimbolizálva a múlt és jelen kapcsolatát. A megnyitón elhangzott Dr. Hans Christ verse, emellett egy részletet hallhattunk a„Hochzeit auf der Ulmer Schachtel“ c. történetből, majd a publikum megismerhette egy történet keretében a betelepülés útjának mibenlétét és viszontagságait.

Iskolánkból a kulcsot tartalmazó láda a Dunaharaszti Általános Iskolába megy tovább. A tanulók munkáiból készült kiállítás a tanév végig a könyvtárban megtekinthető.

Kiss Bence István
némettanár