Trachttag

Idén is megünnepeltük a népviselet napját
Bereginé Szőts Annamária
2024. április 26.

A korábbi évekhez hasonlóan iskolánk Német Nemzetiségi Tagozata ismét csatlakozott a Zentrum által országosan meghirdetett „TrachtTag” az az német nemzetiségi népviselet napjához.

Az idei tanévben tagozatunk kilenc és tizedikes tanulói rendhagyó német nemzetiségi népismeret óra keretében ismerkedhettek meg a Tolna megyei Varsád és Gyönk környéki evangélikus, német nemzetiségi lábbeli viseletekkel és azok készítési módjával, szokásaival.

Az esemény középpontjában meghívott, szakavatott vendégünk, Trautman Kondrádné, született Müller Mária népi iparművész előadása állt.

A tanórán résztvevő diákok lenyűgöző utazást tehettek a múltba, miközben megismerhették és megcsodálhatták a hagyományos német nemzetiségi népviselet különleges részleteit. Marika néni személyes történetei és tapasztalata keltette életre a részletekben gazdag interaktív tanórát. Marika néni lelkesen és részletesen mesélt a pacskerkészítés fortélyairól, bemutatva tanulóinknak a hagyományos technikákat és mintákat. Emellett betekintést nyertünk a lábbeli népviselet gazdag világába, és plusszként megcsodálhattuk a finoman kidolgozott terítőhímzés szépségét is.

A résztvevő diákok nagy érdeklődéssel hallgatták Marika nénit és aktívan részt vettek az interaktív tanórákon. A program során nemcsak új ismereteket szereztünk a hagyományos német nemzetiségi népviseletről és népi iparművészetről, hanem együtt élvezhettük a közös élményt és a kreatív alkotást is.

Köszönjük szépen Marika néni interaktív előadását és bemutatóját!

Bollérné Pap Anikó, Nagy Éva, Kiss Bence István

 

Az idei Trachttag keretein belül ellátogatott hozzánk a Leőweybe Trautmann Konrádné Müller Mária, aki népi iparművész. Elhozta nekünk munkáit, evangélikus német pacskereket és saját hímzésű terítőket. Először a pacskerek hímzésmintáiról mesélt nekünk, majd a mindennapi használatukról, végül megmutatta, hogyan kell egy pacskert elkészíteni. Annyit mondhatunk, nem egy könnyű munka. Mária úgy fogalmazott: „ezt tévénézés közben nem lehet csinálni, talán csak rádióhallgatás mellett”. Mária nagyon nyitott volt, minden kérdésünkre válaszolt. Szép történeteket mesélt a régi idők öltözkedéséről és a hozzájuk kapcsolódó szokásokról. Kicsit úgy éreztük, hogy részei lehettünk a sváb múltnak. Megdöbbentő és elszomorító volt hallani, hogy nincs kinek továbbadnia a tudását és ezeket a kulturális jelképeket.

Kíváncsian várjuk, hogy jövőre milyen hagyományokat ismerhetünk meg a Trachttag keretein belül.

Mintál Gerda, Pohl Réka Napsugár
9.d