Mikola verseny

Ismét iskolánk adott otthont a tizedikesek megmérettetésének.
Bereginé Szőts Annamária
2024. május 14.

Felkérésre 2012 májusában iskolánk rendezte a 31. Mikola Sándor Országos Középiskolai Tehetségkutató Fizikaverseny tizedikes döntőjét. Azóta már a Leőweyért Alapítvány tizenkettedszer hirdette meg a háromfordulós Mikola Versenyt, és tizenegyedik alkalommal rendeztük meg a tizedikes döntőt. (A járvány két esztendejében elmaradt a döntő.)

Február 13-án 159 középiskola 2771 diákja írta meg az első fordulós feladatlapot, a résztvevők száma a Covid óta évről évre emelkedik. Az első fordulóban mindenkinek 5 numerikus feladatot kellett megoldania 3 óra alatt. A legalább 50%-os teljesítményt elérő diákok a 2. fordulóba jutottak. Idén ez 103 középiskola 605 diákjának sikerült. Az újabb megmérettetésre március 12-én került sor. 

A III. fordulóban (döntő) 49 kilencedikes diák Gyöngyösön, valamint azzal egy időben 46 tizedikes diák Pécsett, a Leőweyben versenyzett május 5-7. között.

A visszajelzések alapján a résztvevők (diákok, tanárok, zsűri, szülők) elégedetten, boldogan mentek haza. A sikerért több ember munkálkodott együtt. Köszönetet mondunk igazgató úrnak, aki 13 évvel ezelőtt, mint igazgató azonnal támogatta, hogy a Mikola verseny a Leőweybe kerüljön. Minden évben megjelenik a nyitó-, és záróünnepségen, ahol okos gondolataival köszönti a vendégeket. Lukács Izabella egész évben a verseny anyagi ügyeit intézi. Több kolléga talált magának munkát a döntő előkészítésénél, illetve lebonyolításánál: Almási László, Hegedüs János, Hegedüsné Galambos Kinga, Tóthné Aschenbrenner Judit, Petrovszki Péter, a teljesség igénye nélkül. Köszönjük segítségüket!

A megnyitó ünnepségen Klement Tamás (11.c) és Telek Marcell (10.f), a záróünnepségen Heisz András Botond (11.c) zenélt vendégeinknek.

Erre a rendezvényre elsősorban, mint rendezők gondolunk, de évről évre szépen teljesítenek a leőweys diákjaink is. Így volt ez idén is. 9. évfolyamon Nagy Bertalan (9.c – Almási László tanítványa) bejutott a gyöngyösi döntőbe, melyen végül nem tudott részt venni. 10. évfolyamon Hornok Máté (10.c – Simon Péter tanítványa) 8. lett a pécsi döntőn. Máté tavaly Gyöngyösön 18. volt, idén Pakson 2. 

Ezekben a napokban (is) nagyon jó volt leőweystának lenni.

Simon Péter
fizikatanár, szervező