A szeretet nagyköveteként tevékenykedik Dr. Sárkányné Lengyel Mária

Iskolánk nyugalmazott igazgatóhelyetteséről a bama.hu-n jelent meg az alábbi cikk
Bereginé Szőts Annamária
2021. augusztus 24.

Mészáros B. Endre
www.bama.hu 2021. 08. 14.

„Egyszerűen csak mindig teremtettem időt és odafigyeltem a diákok problémáira” – vallja a Leőwey Klára Gimnázium nyugalmazott igazgató-helyettese.

Pécs polgárainak elismerését, a Tüke-díjat megkapták már neves művészek, tudósok, ismert közéleti emberek. Tillai Aurél mellett idén azonban első ízben választottak középiskolai tanárnőt a város polgárai: a Leőwey Klára Gimnázium nyugalmazott igazgató-helyettesét, dr. Sárkányné Lengyel Máriát. Nem véletlenül, mert négy évtizeden át a szíve és motorja volt a Leőwey-szellemiségnek, a szalagavatóknak, a diákközéletnek.

Hogy igazi közösségépítő személyiségről van szó, azt jól mutatja, hogy dr. Sárkányné Lengyel Mária az utóbbi években Németh László-díjat kapott, elnyerte a Pécsi Tankerület Közművelődési Díját, most pedig megkapta a Tüke-díjat is, pedig már másfél éve nyugdíjas.

– Hálás vagyok a kitüntetésekért, és abból a szeretetből élek, amit mellette kapok az ismerősöktől. Mert szeretet özönlik felém Facebookon, telefonon és szóban is nap mint nap. Úgy összegezhetnénk, hogy a szakma, a város, a diákok, a szülők és a tanártársak is elismerik: a szeretet nagykövete vagyok! Valójában nem tettem semmi különöset, egyszerűen csak mindig nyitott voltam a tanítványaink felé, odafigyeltem a problémáikra és teremtettem időt, hogy meghallgassam őket. Voltaképpen arra törekedtem, hogy hiteles legyek humánumban, segítésben, nevelésben.

Mint kiderült, nyugdíjasként is ezen a vonalon halad tovább, tagja a gimnáziumi francia alapítvány kuratóriumának, s már a Tüke-díj kuratóriumának is.

– Most az öt unokámmal pörgök elsősorban. Emellett kirándulunk, biciklizünk, úszunk a férjemmel, igyekszünk megőrizni az egészségünket. És ha nem jött volna a pandémia, akkor utaznánk is mindenfelé, de ez a most átmenetileg beszűkült, Magyarország rég látott régióit fedezzük fel újra. Most például Tata környékére készülünk. De azért gyakorló katolikusként rendszeresen vállalok szolgálatot a miséken, és még rengeteg energia lapul bennem. Ha beköszönt a vírusmentes világ, akkor kiterjesztem a személyes szeretetszolgálatomat, mert több nemzedék óta pécsiek vagyunk, amit ennek a csodás városnak nap mint nap megpróbálok megköszönni.