Kínai nyelvtanulás

Tanulj kínaiul a Leőweyben kínai anyanyelvű tanároktól!
Bereginé Szőts Annamária
2021. augusztus 31.

A 2012/2013-as tanévtől van lehetőség a pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban anyanyelvű kínai nyelvtanároktól kínai nyelvet tanulni szakköri keretek között, melyhez a kínai tanárokat a Pécsi Tudományegyetemen működő Hagyományos Kínai Orvoslás Konfuciusz Intézete biztosítja.
Minden tanév elején a jelentkezett diákok létszámától függően indítunk 1-2, vagy akár 3-4 kezdő csoportot, melyek kis létszáma lehetővé teszi a könnyebb és hatékonyabb nyelvtanulást. A felsőbb évfolyamos tanulók haladó csoportokban folytathatják tanulmányaikat.
Kínai anyanyelvű oktatónk a nyelvtanulás mellett nagy hangsúlyt fektet a kínai kultúra és hagyományok megismertetésére, valamint a korábbi ismeretek elmélyítésére. Ennek érdekében képekkel, videókkal és zenével igyekszik óráit színesebbé, érdekesebbé tenni, olykor kínai teakóstolót tart vagy apró finomságokkal kedveskedik a diákoknak.

Miért érdemes nálunk, velünk kínaiul tanulni?

Kulturális rendezvényeink

Intézetünknél lassan hagyománnyá vált, hogy ilyen-olyan formában megemlékezünk és
megünnepeljük a kínai ünnepeket. Legyen itt szó a kínaiak legjelentősebb ünnepéről, a kínai Holdújévnek is nevezett Tavaszünnepről, az Őszközép ünnepről, vagy a lámpás-, és
sárkányhajó fesztiválokról. Az ünnepek kiváló alkalmat teremtenek arra, hogy a kínai kultúrát és hagyományokat közelebb hozzuk az emberekhez, valamint közösen részt vegyünk Qigong (csikung) vagy thai chi foglalkozásokon.
Egyre nagyobb népszerűségnek örvend „Kínai Mozi Hetek” rendezvénysorozatunk, ahol a kínai filmek jellegzetességeivel, különös bájaival ismerkedhetnek meg vendégeink.
Ezen programjainkra sok szeretettel várjuk intézetünk diákjait!

Konfuciusz Nyári Tábor

A Konfuciusz Nyári Tábor egy évente ismétlődő a kínai nyelvet és kultúrát népszerűsítő program, melyet a kínai partneregyetemünk (North China University of Science and
Technology) támogatásával szerveznek világszerte a Konfuciusz Intézetek. A program célja, hogy a Konfuciusz Intézet diákjai Kínába ellátogatva olyan maradandó élményeket
szerezzenek, melyek a kínai nyelv és kultúra további tanulmányozására készteti őket. A
kéthetes nyári tábor színes programjában lehetőség nyílik a nyelvórák mellett kulturális
foglalkozásokon is részt venni (kínai papírkivágás, kalligráfia, festészet, tea szertartás,
egészségmegőrzés, hagyományos kínai orvoslás, kézművesség, zene, tánc és harcművészetek), a további programok részét képezi a helyi diákokkal való találkozás, „egy nap egy kínai családdal”, városnézés stb.

Nyelvvizsgák

2019 végétől Budapest, Szeged és Miskolc mellett már Pécsett is lehet kínai nyelvből
nyelvvizsgázni a PTE ETK HKO Konfuciusz Intézetében, a nagyobbak (14 év felett) a HSK
nyelvvizsgán tesztelhetik kínai nyelvtudásukat, míg a kisebbek YCT vizsgán tehetik meg
ugyanezt.
A lassan öt éve működő intézetben folyamatosan nevelődik ki azon diákok köre, akik kínai nyelvi készségeiket egy objektív mérőrendszeren keresztül is tesztelni kívánják. Erre kiváló lehetőséget kínál a Kínai Népköztársaság hivatalos kínai nyelvi vizsgája, a HSK (Hanyu Shuiping Kaoshi 汉语水平考试, Kínai Szintfelmérő Vizsga), amelyet nem kínai anyanyelvűek számára
dolgoztak ki és tartanak meg Kínában és a világ számos országában évente több alkalommal.
A HSK világszerte a legelismertebb kínai nyelvvizsgarendszer, mely immár Pécsett is elérhető.
A HSK szintjei a CEF (The Common European Framework Reference for Language = Közös
Európai Nyelvi Referenciakeret) alapján, azok követelményeit figyelembe véve lettek kidolgozva.
Bővebb információ megtekintéséhez kattints ide

„Kínai Híd” nyelvi verseny

A „Kínai Híd” nyelvi verseny egy nagyszabású nemzetközi verseny, amelynek keretei között három kategóriában mérhetik össze tudásukat a külföldi nyelvtanulók: „Kínai Híd” nyelvi verseny külföldi hallgatóknak, „Kínai Híd” nyelvi verseny külföldi középiskolásoknak, és „Kínai Híd” nyelvi verseny Kínában tanuló külföldi diákoknak. A világszerte egyre népszerűbb versenyeket mintegy 20 országban évente tartják, a döntők helyszíne Kína. Minthogy a versenyen előadásokat kell bemutatni, így a megmérettetés elengedhetetlen eleme a kínai kultúra mélyebb ismerete is. A versenyen eredményesen szereplő diákok egyéb értékes nyeremények mellett nagyvonalú kínai tanulmányokat finanszírozó ösztöndíjhoz juthatnak.
Intézetünk mind középiskolai, mind egyetemi szinten vállalja a vállalkozó szellemű
diákok/hallgatók felkészítését.

Vélemények nálunk tanuló/tanult diákoktól

„Már az elejétől nagyon élveztem a kínai órákat. Különösen akkor, amikor Cindy hozott nekünk igazi kínai teát, és amikor a kínai kultúráról mesélt nekünk. (…) Az angol miatt nem kell aggódni, Cindy tisztán és érthetően beszél, valamint sok képpel tanulunk.”
„Mielőtt még elkezdtem volna tanulni kínaiul nagyon féltem, hogy nem fogom megérteni az angolt, de ezzel nincs semmi baj, mert Cindy nagyon érthetően beszél, és ha esetleg nem értenék valamit, akkor elmagyarázza. Nagyon rövid idő alatt nagyon sok mindent tanultunk meg a nyelvről és magáról a kultúráról is.”
„Én szerettem a kínai órákat. Elég nehéz nyelv, de szerencsére jó tanárunk volt, aki jól megtanította nekünk az alapokat. Tetszettek azok az órák is, amikor nem konkrétan a nyelvvel foglalkoztunk, hanem inkább a kínai kultúrával.”
„Szeretek kínait tanulni, mert egy teljesen új ablakot nyit a világra. Olyan érdekes egy teljesen más kultúra nyelvében elmélyedni. De persze az érdeklődés nem elég, maga Cindy is sokat hozzátesz az egészhez. Gyakran beszél a nyelv mellett a kínai hagyományokról és nagyjából minden órán hallgatunk zenét. Mindent megtesz nem csak azért, hogy megtanuljuk a nyelvét, hanem hogy a kínai kultúrában is elmélyedjünk.”

Elérhetőségeink

Email: konfuciusz@etk.pte.hu
Honlap: http://konfuciusz.etk.pte.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/pecsikonfuciuszintezet
Instagram: https://www.instagram.com/pecsikonfuciuszintezet/
Promó videó: https://www.youtube.com/watch?v=dN8fHb1UoZ0
Iskolai kapcsolattartónk: Tillmann Gábor (gabortillman@gmail.com)

#   #   #   #   #