Hagyományőrző projektnap Mecseknádasdon

Iskolánk németes osztályai a sváb hagyományokat még mindig őrző településen jártak.
Bereginé Szőts Annamária
2021. szeptember 18.

Projekttag in Nadasch

Jedes Jahr gibt es am Anfang des Schuljahres einen Ausflug für Schüler des Deutschen Nationalitätenklassenzuges. Wir wären eigentlich letztes Jahr nach Nadasch gefahren, aber wegen COVID ist das Programm ausgefallen. Dieses Jahr konnte aber die damals geplante Reise stattfinden.

Wir wurden in Gruppen eingeteilt. Eine Gruppe bestand aus 5-7 Personen aus jeder Klasse (9.d, 10.d, 11.d, 12.d). Wir besuchten das Heimathaus, den Töpfer Zsolt Gradwohl, den Fassbinder Mihály Weimert und die Stationen des neuen Lehrpfades. Jede Gruppe sollte ein Tiktok-Video über ihre Erlebnisse machen. Im Heimathaus wurde uns über die Ansiedlung und Traditionen der Deutschen erzählt, danach konnten wir das Museum besichtigen. Der Töpfer und der Fassbinder haben uns gezeigt, wie sie arbeiten. Zum Lehrpfad haben wir einen online Test ausgefüllt. Und wir haben natürlich auch das gewünschte Tictoc-Video zusammengestellt.

Nach den ’’Aufgaben’’ haben wir im Bagoly Csárda zu Mittag gegessen. Es war super lecker und die Kellner waren nett.

Insgesamt hat uns dieser Tag super gut gefallen und wir freuen uns schon auf den nächsten Projekttag!

Anna Pethő 10.d

Hagyományozó projektnap Mecseknádasdon

A Német Tagozaton minden tanévet egy hagyományőrző projektnappal kezdünk, amin a tagozat összes diákja részt vesz. Tavaly sajnos ez a program a járványhelyzet miatt elmaradt, az idei évben azonban végre ellátogattunk Mecseknádasdra.
Csoportokban dolgoztunk, minden évfolyamról 5-7 fő alkotott egy csapatot, így nagyjából 28-an voltunk egy csapatban. Meglátogattuk a tájházat, Gradwohl Zsolt fazekasmester műhelyét, Weimert Mihály kádármestert és a nemzetiségi tanösvény állomásait.

Emellett minden csoport készített egy tiktok videót a projektnapról. Mielőtt megnéztük volna a tájházat, egy hölgy mesélt nekünk a mecseknádasdi németek betelepítéséről és hagyományairól. A fazekas és a kádár mester lépésről lépésre elmesélték és bemutatták nekünk, hogy mit és hogyan csinálnak, egy kicsit pedig még arról is beszéltek, hogy hogyan kezdtek bele ebbe a mesterségbe. A tanösvény állomásainál ki kellett töltenünk egy google űrlapot, amit tanáraink állítottak össze. Végül pedig a nap folyamán készített képekből és videókból megalkottuk a tictoc videónkat.

A programok után a Bagoly Csárdában ebédeltünk, ahol nagyon finom volt a menü és természetesen a személyzet is kedves volt hozzánk.

Összességében nagyon jól éreztük magunkat és várjuk, hogy következő évben is mehessünk.

Pethő Anna 10.d