Bordeaux-ban jártam

Szijártó Máté (12. f) beszámolója
Bereginé Szőts Annamária
2022. január 7.

A Bordeaux-i egyhetes utat a pécsi Alliance Française-en keresztül sikerült elnyernem.

Az út célja egy csináld magad fesztiválon (open bidouille camp) való tolmácsolás volt, franciáról magyarra és fordítva. A fesztivál szervezői Pécsre is eljöttek 2018-ban, és akkor ismerték meg Kovács Balázst – aki a PTE Művészeti Karán oktat – akit meghívtak a fesztiválra, hogy bemutassa a saját készítésű bakelitlemez-írógépét. A fesztiválon való tolmácsoláson kívül volt lehetőségünk körbejárni a várost, és még az óceán partjára is elmentünk.
A program pécsi szervezője Jean-Christophe Giraud volt, az Alliance Française vezetője, a tolmácsoló társam pedig Keresztesi Bori, egy  régi franciás diák.
A fesztivált célja az otthoni barkácsolás népszerűsítése, és ezáltal a fenntarthatóságra való nevelés volt. A mi bakelitlemezes műhelyünkön kívül eljött egy varrógépekkel foglalkozó egyesület, egy különböző csináld magad gépekkel foglalkozó csapat is, akik például libikókából egy kontrollert csináltak egy autóversenyes játékhoz, illetve, többek között egy szabadszínpadot is felállítottak.

Az út folyamán rengeteg tapasztalatot szereztem: volt lehetőségem megtapasztalni a
szinkrontolmácsolás nehézségeit egy élő rádióadásban, megismerkedhettem a délfrancia gasztronómiai szokásokkal, belátást nyertem a francia élet mindennapjaiba.

Szijártó Máté
12. f