Agykutatás hete

Az orvosi egyetemen jártak bikémes diákjaink
Bereginé Szőts Annamária
2022. április 1.

2022. március 17-én ellátogattunk a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karára, az Agykutatás Hete program alkalmából.

 
Először két nagyon érdekes előadáson vettünk részt, melyek közül az első a Parkinson-kórról szólt, majd betekintést nyerhettünk egy idegsebész mindennapjaiba. 
Ezután néhány patkánynak a viselkedését elemeztük különböző közegekben. Például hogyan tanulta meg a patkány, hol található a medencében a pihenésül szolgáló emelvény. Így a gyógyszerek beadása után vizsgálható, hogyan változik az állat tájékozódó képessége. 
A kísérletek után jött a program legérdekesebb része. Az anatómia laborba mehettünk be és közelről tudtuk megvizsgálni a formalinban tartósított emberi agyat és testet. Teljesen elképesztő volt mindezt a saját szemünkkel megtapasztalni. Mindenre, amire kíváncsiak voltunk – akár az aggyal kapcsolatban, akár a test felépítésével kapcsolatban – választ kaphattunk, a kezünkkel – természetesen gumikesztyűben – megfoghattuk az emberi szerveket. Mivel mindketten az Orvosi Egyetemen szeretnénk továbbtanulni, így ez a lehetőség hatalmas élmény volt számunkra, és minden percét élveztük, kihasználtuk. 
Ezután a biológusok munkáját is kipróbálhattuk, egér agyból vághattunk kis szeleteket, metszeteket, amit utána tárgylemezre helyeztünk. Igen sok türelmet igényel ez a munka. 
Összességében még biztosabbak lettünk abban, hogy ez a célunk, és ez a program örökre szóló élmény marad. 
Köszönjük a lehetőséget! 
 
Csukle Hanna, Trasszer Vivien
11. c
#   #   #   #