Jutalomút Szlovéniába

Bereginé Szőts Annamária
2022. május 6.

A 10. f osztályból alakult 4 fős csapat megnyerte a 4for Europe versenyt, melynek fődíja egy 4 napos szlovéniai utazás volt.

Április 7-én indultunk reggel 7.00-kor, meglepően szinte mindenki megérkezett időben, és alig pár perces csúszással indulhattunk is. Már majdnem 5 perce mentünk amikor a fele busznak eszébe jutott, hogy mosdóba kellene menniük, így az első megállónk a Tesco parkoló volt. A megálló után minden terv szerint ment, mindenhova terv szerint odaértünk. 14.30 körül megérkeztünk az első programunkra, ami a skocjani cseppkőbarlang megtekintése volt. Sok mindent tanultunk, mint például a különböző fajta cseppkövek nevét. Mikor ott végeztünk elindultunk a fővárosba, Ljubljanába, ahol a szállásunk volt. Nagyon jól jártunk egy 4 csillagos szállodában aludtunk és teljes ellátást kaptunk.

Másnap egy hosszú nap várt ránk, reggel 8-kor indultunk a szállodától. Az első állomásunk a Predjamai vár volt, amit a hegybe építettek bele. Kicsit korábban odaértünk, úgyhogy néhányan tartottak egy fotózást a vár előtt. Egy óránk volt körbejárni a várat és  audio guide segítségével meghallgatni a történetét. Következő helyszínünk a postojnai cseppkőbarlang volt ahol 2 órát töltöttünk, a barlangba kisvasúttal jutottunk be ami az egész osztálynak nagyon tetszett. A barlang után már kezdett fáradni mindenki, de a nap még nem ért véget, ugyanis még várt ránk egy városnézés Ljubljanában.

Szombaton az időjárás úgy döntött, hogy meg fogja nehezíteni a napunkat. Először a bledi várat néztük meg ahol páran megkóstolták a híres bledi krémest. Miután mindenki kigyönyörködte magát, elindultunk a savica vízeséshez, amihez feljutni kész edzés volt. Nemhogy többszáz lépcsőfokot kellet megmásznunk, de még az ég is leszakadt, így mindenki csurom vizes lett. A vízesés maga egy mesés látvány volt, így a végén megérte felszenvedni magunkat. Miután lebaggyogtunk a lépcsőkön elindultunk következő állomásunkhoz, ami a Vogel sípálya volt. Fel a hegyre egy nagy felvonóval mentünk, amiről megoszlott az osztály véleménye. Fent a hegyen voltak, akik szánkóztak vagy hógolyóztak, de volt olyan is, aki csak beült a pihenő részre, és bentről forrócsokit szürcsölve csodálta a fehér tájat.

Az utolsó napon a Planica Északi Központot néztük meg ahol a világ 2. legnagyobb síugrósánca található. Síelni mi nem síeltünk, de körbenéztünk a helyen, és csak élveztük a havat. Az utolsó programunk a Tamar völgy megtekintése volt, ahol jobbnál jobb osztályképeket készítettünk.  Végül megindultunk haza, de  volt egy utolsó meglepetés az úton mégpedig, hogy megkóstolhattuk a híres-neves trojani fánkot. Mikor mindenki megette saját adagját elindultunk, és meg sem álltunk hazáig.

#   #   #   #   #