Iskolánk adott otthont a Mikola fizikaversenynek

Bereginé Szőts Annamária
2022. május 9.

Felkérésre, 2022 májusában iskolánk rendezte a 31. Mikola Sándor Országos Középiskolai Tehetségkutató Fizikaverseny tizedikes döntőjét.

Idén már tizedszer hirdette meg a Leőweyért Alapítvány a háromfordulós Mikola verseny egészét, és kilenc alkalommal rendeztük meg a tizedikes döntőt. 

A járvány előtti évtizedben ahhoz szoktunk, hogy a versenyre évente közel 200 iskola több mint 3000 diákja nevez. 2021-ben, sokhónapnyi távoktatás után, a jelentkezések száma jelentősen lecsökkent. 131 középiskola 1815 diákja készült a versenyre. Ezt a kb. 40%-os csökkenést egyértelműen a távoktatás okozta. Sok iskolában elmaradtak a szakköri foglalkozások, tanárok, diákok motiváltsága jelentősen csökkent. Ezért nyugtáztuk nagy örömmel, hogy 2022. február 8-án, az idei verseny első fordulójában 157 középiskola 2572 diákja írt versenydolgozatot.

Az első fordulóban mindenkinek 5 numerikus feladatot kellett megoldania 3 óra alatt. A legalább 50%-os teljesítményt elérő diákok jutnak a 2. fordulóba. Idén ez 122 iskola 686 diákjának sikerült.  Az újabb megmérettetésre március 8-án került sor.

A III. fordulóban (döntő) 46 kilencedikes (köztük 3 leőweysta) diák Gyöngyösön, valamint azzal egy időben 51 tizedikes diák Pécsett, a Leőweyben versenyzett május 1-3. között.

A visszajelzések alapján a résztvevők (diákok, tanárok, zsűri, szülők) elégedetten, boldogan mentek haza. Ezekben a napokban (is) nagyon jó volt leőweystának lenni.

Erre a rendezvényre elsősorban, mint rendezők gondolunk, de évről évre szépen teljesítenek a leőweys diákjaink is. Így volt ez idén is.

9. évfolyam (Gyöngyös):
Klement Tamás (9.C) – 23. hely
Heisz Botond (9.C) – 31. hely
Bocor Gergely (9.C) – 33. hely

Simon Péter
szervező

#   #   #