Lezajlott az édes anyanyelvünk verseny

Interjú Tibold Marcell-lel (12. d) , eredmények, galéria
Bereginé Szőts Annamária
2022. szeptember 16.

Szeptember 15-én ismét iskolánk adott otthont az „Édes anyanyelvünk” nyelvhasználati verseny területi fordulójának. A 12. d osztályos Tibold Marcell is részt vett a versenyen, az élményeiről és a tapasztalatairól kérdeztem.

-Mielőtt a versenyről beszélnénk, kérlek, mesélj magadról, mit csinálsz a szabadidődben?
Nos, elmondhatom magamról, hogy széles érdeklődési köröm van, zongorázom, teniszezem, mindemellett szeretem a klasszikus filmeket és sokat olvasok. Itt a Leőweyben a németes osztályt erősítem az évfolyamunkon.

-Rendszeres résztvevője vagy különböző versenyeknek, nem csak egyéniben, hanem csapatban is nagyon aktív vagy. Milyen indíttatásból jelentkeztél erre a versenyre?
Korábban is tudtam, hogy van ez a lehetőség, de idén gyűjtöttem elég bátorságot ahhoz, hogy megmérettessem magam. A jelentkezésben emellett hatalmas szerepe volt tanáromnak, Tamás Csilla tanárnőnek is, akinek ezúton is köszönöm a felkészítést.

-Hogyan képzeljük el a felkészülést, milyen állomásai vannak?
Hála a tanárnőnek, akivel először átbeszéltük a szóbeli részen előfordulható műfajok sajátosságait, például megtudtam mitől jó egy vitaindító. Ezt követte az ötletelés, amibe az osztálytársaimat is bevontuk. Próbáltuk kitalálni, milyen témákat adhatnak majd az idei évben, hogy még céltudatosabb legyen a készülés. Ezután minden magyarórán választottam egyet, amit az utolsó percekben előadtam az osztálynak és a tanárnőnek, akik véleményezték az alkotásom.

-Milyen feladatokkal kellett megbirkóznod a versenyen?
A verseny írásbeli és szóbeli részekből áll, az írásbelivel kezdtünk. Nos, a feladatok megoldásával szerintem még a hozzáértőknek is meggyűlhetett volna a bajuk, mivel az egyszerűbb mondatelemzős részek mellett szólásos-közmondásos is akadt. Például, írnunk kellett olyanokat, amelyekben a fa szó szerepel, és mellé még a jelentésüket is. Továbbá, volt még szókitalálós, többjelentésű szavakkal kapcsolatos, mondatjeles és hangsúly jelölős feladat is. Itt aztán minden nyelvész kedvére válogathatott.

-Beszéljünk a szóbeliről! Milyen témák voltak idén, te melyiket dolgoztad ki?
A 3 lehetőség közt, amikből egyet kellett ugyebár előadnunk, volt hozzászólás, vitaindító és egy élménybeszámoló az alábbi címekkel: 1. Javaslatom az őszi osztálykirándulás helyszínére, 2. Versenyben élni, és 3. Ismerkedésem a konyha művészetével. Én az elsőt választottam, mivel abban a pillanatban ezt éreztem a legközelebbinek saját magamhoz. Sokakkal ellentétben én szerencsére nem bántam meg, hogy e mellett döntöttem, bár így, hogy túlvagyok rajta, még azért kiegészíteném.

-Tapasztalt előadóként, hiszen az órákon is sokszor tartasz színes kiselőadásokat, élhetünk a gyanúperrel, hogy nem izgultál sokat. Hogy érezted magad a verseny közben?
Valóban nem, nyugodt szívvel kezdtem el a feladatok megoldását, a szóbelinél sem akadtak különösebb lámpalázhoz hasonló érzéseim. Talán egyedül az eredményhirdetésnél kezdett előjönni az, ami sok más versenyzőnél már a folyamat közben jelen volt.

-Mivel idén elballagsz az iskolából, jövőre már nem próbálkozhatsz, azonban volna valami tanácsod a leendő versenyző nemzedéknek?
Szomorú szívvel veszek erről tudomást, a helyembe lépő „fiatalságnak” pedig csupán annyit mondanék, hogy csak bátran és nyugodtan előre!

Jáger Luca
12. d

Eredmények

PÉCS

I. Klement Tamás
(Leőwey Klára Gimnázium, Tanára: Tamás Csilla)
II. Rajnai Zsófia
(Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum, Tanára: Pánczélné Varga Adrienn)
III. Istvánovics Tamás Ákos
(Leőwey Klára Gimnázium, Tanára: Varga Judit)

Különdíj:
Csonka Dániel
(Apáczai Csere János Gimnázium, Tanára: Horváth Éva)
Kovács Melinda
(Leőwey Klára Gimnázium, Tanára: Tamás Csilla)

BARANYA MEGYE

I. Szávuly Anna
(Siklósi Táncsics Mihály Gimnázium, Tanára: dr. Ekkertné Monoki Zsuzsanna)

TOVÁBBI EREDMÉNYEK A HÚZOTT SORSZÁMOK ALAPJÁN

1. – 5. hely 5. – 7. hely 10. – 9. hely
2. – 14. hely 6. – 11. hely 11. – 8. hely
3. – 12. hely 8. – 13. hely 16. – 10. hely

 

Igazgató úr köszöntő szavai, a zsűri elnökének jó tanácsai