Német cserekapcsolat

Ickingben jártunk. Galéria, beszámoló
Bereginé Szőts Annamária
2022. október 8.

Szeptember végén volt szerencsém egy cserekapcsolati programban részt venni Ickingben. A csoport 18 főből állt. 16-an a 11.d-ből, 1 fő a 12.a-ból és 1 fő a 12.d-ből. Az út egy kicsit rázósra sikeredett, de szerencsésen megérkeztünk Ickingbe, ahol már vártak minket a befogadó családok.
A 10 nap alatt nagyon sok érdekes és izgalmas programon vehettünk részt. Első nap reggelén az ickingi iskola igazgatója köszöntött bennünket, majd megnéztünk, hogy milyen körülmények között tanulnak a német diákok. Ezután a német diákokkal együtt elutaztunk Münchenbe. Először a Hypo-Kunsthalle-ba látogattunk el, ahol egy kiállítást tekinthettünk meg, majd körbe vezettek minket München központjában. A nap végét az Oktoberfesten zártuk, ami mindenkinek nagyon tetszett.
A következő napon reggel 2 tanórán vehettünk részt a cserediákunkkal együtt, majd a dachaui koncentrációs táborba mentünk, ami érdekes, de egyben rendkívül szomorú volt.
A szerdai napon a Deutsches Museum látnivalóit, majd az Allianz Arénát nézhettük meg, ahol a Bayern München focicsapat játszik. A Chiemsee tónál egy gyönyörű kis szigetet és egy kastélyt jártunk körbe.
Pénteken az iskola 100. szülinapjára készülve egy magyar témájú termet díszítettünk fel. Szombaton egy nagyon szép ünnepségen vehettünk részt. A családi napon engem és még pár osztálytársamat a Bavaria Filmstadt-ba vittek el, ahol például az Asterix és Obelix és a Fák jú, Tanár úr című film is készült.
Az utolsó napon egy csodaszép helyen kirándultunk a Schliersee-nél, majd este egy közös vacsorával zártuk a programot.
Kedden reggel könnyes búcsút vettünk egymástól majd haza indultunk. Nagyon jól telt ez a 10 nap. Bepillantást nyertünk egy német család hétköznapjaiba, megismertük az étkezési és utazási szokásaikat. Láttuk, milyen körülmények között és hogyan tanulnak a német gimnazisták. Örömömre szolgál, hogy a fentieket mind megtapasztalhattam. Akinek lehetősége lesz hasonló programban részt venni, bátran éljen a lehetőséggel!

Czibor Henriett
11.d