Gyurmáztunk!

Különleges történelemórán vettek részt a 9. f-esek
Bereginé Szőts Annamária
2022. október 27.

Egyik nap az osztályunk nagy meglepettséggel fogadta a hírt, miszerint gyurmázni fogunk énekóra helyett. Szerintem legtöbbünknek ovis kora óta nem volt a kezében gyurma.

Igazából Dr. Csabai Zoltán, a PTE Ókortörténeti Tanszékének adjunktusa jött hozzánk látogatóba, akinek Mezopotámia a szakterülete. (Töriből mi most éppen ezt az anyagot vettük). A munkájához kötődően ismeri az ékírást, és nekünk is megtanított pár kifejezést, például az isten, napisten, és sör szavakat). Az agyagot most gyurma helyettesítette, a nádat pedig kínai evőpálcikák. Elsőre azt gondolnánk, hogy egyszerű a gyurmába mintákat nyomogatni, de beletelt egy kis időbe, amíg kikísérleteztük, hogy hogyan néz ki a leginkább úgy, ahogy kellene. Az írás maga nagyon bonyolult.

Az óra másik részében Hammurapi törvényeivel foglalkoztunk. Közösen értelmeztük a lopásról és a büntetéseiről szóló részeket, együtt megbeszéltük, mit is jelentenek, mert számunkra a megfogalmazásuk eléggé bonyolult volt.

Szerintem nagyon jó hangulatban telt ez az óra, és érdekes is volt, még sosem találkoztam ezelőtt olyan emberrel, aki ilyen jól ismer valamiféle ókori írást.

Hóbár Borbála
9. f