Röplabda diákolimpia

A lányok és a fiúk is szép eredményt értek el
Bereginé Szőts Annamária
2022. november 8.
A fiúk az „A-s” Röplabda Diákolimpia Megyei Döntőn 2. helyezést értek el.
 
Csapattagok:
1. Homonnay Hunor -csapatkapitány- 11.d
2. Nagy Bálint 11.d
3.Sebestyén Gergő 10.c
4. Ölbei Bálint 10.f
5. Tabi Ágoston 9.f
6. Csikós Mihály 9.f
7. Deguenon Olivér 9.f
8. Kovács Zoltán 9.c
9. Kókai Zalán 9.kny
 
Felkészítőtanár:
Vásárhelyi Gábor, testnevelő tanár
 
A lányok, szintén az „A-s” Röplabda Diákolimpia Megyei Döntőjében 3. helyezést értek el.
 
Leány csapat tagjai:
1. Piros Virág -csapatkapitány- 10.f
2. Kószó Rebeka 9.b
3. Buzási Hanga 9.
4. Kardos Nilla 9.f
5. Gémesi Laura 9.f 
6. Szilágyi Dóra 10.b
7. Molnár Míra 10.c
8. Nagy-Harkai Csenge 11.b
9. Laczkó Melinda 12.b
10. Kiss Boglárka 12.a
 
Felkészítőtanár:
Vásárhelyi Gábor, testnevelő tanár
 
A fiúknál 5 csapat versenyzett a döntőben, melyet magasszínvonalú játék, szoros, izgalmas szettek, játszmák jellemezték végig. Ezt támasztja alá az is, hogy egy szett híján majdnem körbeverésre került sor!
Leőwey csapatának a sorsolásnál nem igazán kedvezett a szerencse, mert rögtön az első mérkőzést kellett játszani és egyből az egyik legerősebb csapat ellen. 
A Református Gimnázium ellen nagy küzdelembe, végig koncentrálva, fegyelmezett játékkal megnyerték az első szettet, ami nagy lélektani előny volt számunkra. Ellenfelünk taktikát váltva a 2. szettben, továbbra is nagyon támadólag lépett fel, de iskolánk csapata ezen a mérkőzésen nagyon jól, hatékonyan mezőnyvédekezett, valamint a blokkjaink is rendben, jóüteműek  voltak. Ez a 2. szett is végletekig kijátszva, pengeélen zajlott, de a fiúknak a mérkőzés végéig a helyén volt a szívük és nagyot küzdve, szép támadásokat vezetve ezt a szettet is megnyerték.
A második mérkőzést a Kodály Gimnázium ellen viszonylag könnyebben abszolválták. Felszabadult játék, látványos pontok jellemezték mind az első, mind a második szettet.
A harmadik mérkőzésen a Nagy Lajos Gimnázium ellene a szerkezeti egység ugyan kicsit megbomlott, és ha nagyon szoros, izgalmas szettben is, de sikerült megnyernünk az első szettet. A második szettben egy-két játékoson a fáradság jelei is mutatkoztak, valamint a posztcserék sem tudták ugyanazt hozni, mint amit kellett volna, ezért szoros szettvereséget szenvedtünk. Így harmadik, döntő szettre került sor. Ez volt az a pillanat, amikor a srácok fejében kellet rendet tenni, majd megértették, hogy a „tűzzel játszanak” és a döntő szettnél, a rövidségéből fakadóan, nem engedhető meg egy pillanat megingás sem. Muszáj az elsőpillanattól kezdve minden lehetőséget  megragadni és a labdameneteket biztosan, kockázatmentesen lezárni. Ezt a taktikai utasítást maximálisan betartva, az ellenfélnek esélyt nem adva nyerték meg a döntő szettet.
A negyedik mérkőzést a Babits ellen játszottuk. Sajnos az ellenfél centerjátékával és a 4-es ütőjével nem bírtunk, nem találtuk az ellenszerét. Illetve mezőnyvédekezésünk nem bírta erővel. A két csapat támadójátékának sebessége között volt differencia. Fellángolásaink voltak a szettekben, de sajnos tartósan nem tudtuk azokat a pillanatokat megtartani. Az ellenfél csapatából többen is a felnőtt keret tagjai, így összességében megérdemelten nyert az ellenfél. 
Összességében úgy gondolom nagyon szépen helyt állt a fiú csapatunk, főleg annak tükrében, hogy nálunk, négyen is még csak 9. évfolyamosok, ketten 10. évfolyamos tanulók. Ez a fiatal csapat nagyon sok szép eredményt érhet még el az elkövetkező években.
 
A leányoknál 4 csapat versenyzett a döntőben, melyet szoros, izgalmas labdamenetek, szettek jellemeztek végig a leányoknál is. 
Ezt támasztja alá az is, hogy egy szett erejéig teljesen partiban voltunk a végső győztes Kodály csapatával.
Érdekes, hogy Leőwey csapatának a sorsolás itt sem kedvezett, mert a lányoknak is rögtön az első mérkőzést kellett játszani és egyből a legerősebb csapat, a Kodály Gimnázium ellen. 
Az első szettben végig fej-fej mellett haladt a két csapat egészen 21-21-ig. Többször volt esélyünk elszakadni az ellenféltől, de sajnos nem éltünk a lehetőséggel, a korai kezdés nem csak az ellenfélnek, hanem sajnos nekünk is probléma volt, főleg a kiélezett pillanatokban, ahol kicsivel több koncentrációval nyerhető lehetett volna az első szett…Sajnos a végjátékban az ellenfél jobban összpontosított, így az első szettet hozta. A második szettben, a lélektani előnyét végig jól kihasználó ellenfél diktálta a játék ritmusát, állandóan az eredmény után szaladtunk. Úgy gondolom lányaink nem tudták megemészteni az első szettet, hogy kicsúszott a markukból….és ez is közrejátszott abban, hogy ezt a második szettet simában elveszítettük.
A Babits elleni mérkőzésen is az első szettben koncentrált, szép, pontos játék jellemezte a csapatunkat egészen a végjátékig, majd ott, már sajnos többet hibáztunk, így az első szett a Babitsé lett. A második szettnek úgy mentünk neki, hogy előtte egy-két dolgot átbeszéltünk és a taktikán változtattunk, mentálisan erősebben játszottuk végig ezt a szettet. Itt is fej-fej mellett haladt a két csapat, de a lányaink koncentráltan, türelmesen és pontosabban játszották le a végjátékot, aminek szettgyőzelem lett a jutalma. Majd jött a döntő szett. Úgy gondolom a lányok a feladat súlyát átérezték és a döntő szettben végig „magas hőfokon égve” nagyon jól, pontos mezőnyjátékot produkáltak. A döntőszett rövidségéből fakadóan, 1 pontra a mérkőzésgyőzelemtől visszahoztuk a játékba az ellenfelet…. majd 16-14-re kikaptunk. Ez egy nagyon fájdalmas vereség volt.
AMiroslav Krezla elleni mérkőzésünk az előbbiek fényében nem ígérkezett könnyűnek. A mérkőzés előtt megbeszéltünk sok mindent, az előző mérkőzést megpróbáltuk elfelejteni. Egy teljesen más taktikai, stratégiai rendszerben kezdtük meg ezt a mérkőzést, aminek egy könnyed, felszabadult játék, sima két szettes győzelem lett az eredménye.
Leány csapatunk esetében is úgy gondolom, hogy összességében szépen helyt állt. Ha a szettek eredményeit nézem, vagy inkább, ha a játék képét „visszapörgetjük”, akkor megállapíthatjuk: hogy játékban, igen is nagyon szép, eredményes dolgok is voltak. A taktikai érettség meg majd alakul.  Nyilván hiányérzetünk is akadhat, mert többször is a lélektani előnnyel nem tudtunk élni, ugyanakkor a nehéz pillanatokban meg megtudták mutatni, hogy a sport valójában miről is szól valójában…
Ebben a  3. helyezésben könnyen benne lehetett volna egy 2. helyezés is.
Továbbá a lány csapatunk is még nagyon fiatal, négyen is még csak 9. évfolyamosok, hárman 10. évfolyamos tanulók. Ami viszont kicsit szomorúságra ad okot, hogy a csapatból ketten végzősök, ballagó diákok. 
Meggyőződésem, hogy nagyon sok szép eredményt érhet még el ez a csapat az elkövetkező években.