Németországi jutalomutazás

Pesti Hanna 12. d osztályos tanulónk tavalyi eredményei miatt érdemelte ki az utat.
Bereginé Szőts Annamária
2022. november 15.

2022. október 22. és 28. között lehetőségem nyílt részt venni a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ)/ Landesselbstverwaltung der Ungarndeutschen (LDU) által szervezett jutalomutazáson Baden-Württembergben.

Erre az útra az ország minden pontjáról olyan diákok érkeztek, akik az elmúlt tanév során kiemelkedően teljesítettek német nyelvű versenyeken, bejutottak a német nemzetiségi nyelv és irodalom OKTV és a Magyarországi Német Szavalóverseny országos döntőjébe.

A nagyjából 30 fős csapattal Budapestről kezdtük meg az utazást és meg sem álltunk Weil der Stadtig, ahol a szállásunk várt ránk. Az izgalmas programsorozat azonban csak másnap vette kezdetét. Jónéhány várost és múzeumot megjártunk, ahol temérdek új információt kaptunk a Magyarországról kitelepített és máig is ott élő németekről. Több helyen is kóstoltunk helyi jellegzetes ételeket és minden nap gyönyörködhettünk a szép tájban és a különleges Fachwerk stílusú gerendavázas épületekben.

A művelődés mellett a szórakoztató programokban sem volt hiány: meglátogattuk Stuttgartban a Mercedes múzeumot és voltunk Waldenbuchban is a Ritter Sport csokigyárában, ahol magunk is készíthettünk csokoládét. Az esti csoportos programok során lehetőségünk nyílt igazán megismerni egymást a résztvevőkkel, a vetélkedők, játékok és közös éneklés alatt a társaság általában igen jól szórakozott.

Mivel a DSD nyelvvizsga rohamosan közeleg, kifejezetten jól jött, hogy testközelből hallhattam a német nyelvet és minden nap használhattam is. Nagyon jól éreztem magam ebben az egy hétben és sajnáltam, hogy vége ennek az utazásnak. Kárpótlásul rengeteg tudással és tapasztalattal térhettem haza.

Pesti Hanna
12.d

#   #   #   #   #   #   #