Immunológia napja a MTA-n

Beszámolók
Bereginé Szőts Annamária
2022. december 2.

Novemberben ismét lehetőségünk nyílt ellátogatni az MTA székházába, Pécsett. Az előadások az immunológia napja alkalmából lettek megszervezve, idén rendhagyó módon április helyett novemberben. Gimnáziumonként 20 diákot vártak a rendezvényre. Az előadások főszervezője Prof. Dr. Berki Tímea, a PTE Immunológiai és Biotechnológiai Intézet igazgatója.  Az első előadó Dr. Simon Diána volt, aki az allergiáról és annak hátteréről tartott előadást. Ezzel a témakörrel már találkozhattunk az iskolában is. Számunkra a legérdekesebb az atópiás allergia folyamata volt. Ez annyit takar, hogy hazánkban a “megszokott” allergénekkel szemben (pl. virágpor, macskaszőr, poratka) a szervezetünk immunoglobulinokat és effektor sejteket, másnéven hízósejteket termel, amelyeknek fő feladata a paraziták elleni védelem. Ha azonban a hazai népesség nem fertőződik meg gyakran hasonló patogénekkel, az immunfolyamat az allergénekkel  szemben egy túlzott válaszreakcióhoz vezet, ez az atópiás allergia. 

A második előadás keretein belül a gyulladás immunológiai hátterébe nyerhettünk betekintést, Engelmann Péter bemutatásában. Ez arról szólt, hogy jó vagy rossz-e a gyulladás. Megtudhattuk, hogy a szervezet tulajdonképpen védekezik egy kórokozó ellen, így a gyulladás a gyógyulást szolgálja. Ez a mechanizmus lép életbe valamilyen sérülés elhárítása során is. Bizonyos esetekben azonban a gyulladás lehet káros is az egészségre, ez történik autoimmun betegségek esetén, amikor téves immunműködés miatt a saját sejtjeit pusztítja el a szervezet – biológiailag célszerűtlen reakcióról beszélünk.

Az utolsó 30 percben Dr. Kellermayer Zoltán mutatta be a tumorsejtek működését. Számunkra nagyon érthetően és viccesen demonstrálta az immunredszer “katonáit” különböző szinteket figylembe véve. Amelyek mintázatot (egyenruhát) ismernek fel és nem specifikusak azokat közlegényeknek nevezte el: neutrofil granulocita, makrofágok, dendritikus sejt és NK sejt. A hadsereg tábornoka: a helper T-sejt, a bérgyilkos: a citotoxikus T-sejt, a mesterlövész: a B-sejt és annak lövedéke az antitest. Az utóbbiak már kórokozókra specifikusak. 

A szervezők nagy szeretettel vártak minket, pogácsával és üdítővel kínáltak. Az előadók figylembe véve a korunkat, egyszerűen  prezentálták a témákat, így mindenki számara érthetővé váltak.

Köszönjük a lehetőséget!

Trasszer Vivien, Csukle Hanna
12. c

 

Iskolánk 11. évfolyamának biológia fakultációs csoportja lehetőséget kapott arra, hogy az Immunológia Napja alkalmából szervezett szakmai konferencián előadásokat hallgathasson meg a Magyar Tudományos Akadémia pécsi székházában. A rendezvényen először dr. Simon Diána beszélt arról, hogyan deríthetjük ki, mire vagyunk allergiások. Előadásában bemutatta a bőrpróbán alapuló Prick-tesztet és a vérvétellel elvégezhető IgE alapú vizsgálatokat is. Dr. Engelmann Péter a gyulladás immunológiai vonatkozásait ismertetve arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyulladásos reakció nem feltétlenül jelent rosszat, hiszen ez a fertőzések elleni aktív védekezés első vonala, ugyanakkor a hosszú ideig fennálló gyulladás komoly problémákat, pl. allergiát, autoimmun betegségeket is okozhat. A prezentációk sorát dr. Kellermayer Zoltán előadása zárta arról, hogyan bújnak el az immunrendszer elől a tumorsejtek. Szerencsére az is kiderült, hogy a tumor-immunológiai kutatásoknak vannak biztató terápiás eredményei, és az orvostudomány segítségével ma már jelentős támogatást kaphat az immunrendszer a daganatos sejtekkel szembeni küzdelemben. Összességében elmondható, hogy sok hasznos  és érdekes információt hallottunk az MTA pécsi kutatóitól, de nagyon örültünk a pogácsáknak és az üdítőknek is, amivel megvendégeltek minket.

Fülöp Júlia
11. b