Szóljon hangosan az ének!

A Leőwey Napok keretében osztályéneklési versenyt tartottunk. Beszámoló, galéria, videó
Bereginé Szőts Annamária
2023. március 8.

Március hatodikán délután, a hagyomány szerint iskolánkban újra megrendezésre került az osztályéneklési verseny. A Leőwey-napok rendezvénysorozat elengedhetetlen programjának keretein belül idén is 10 osztály mérkőzött meg egymással a kilencedik és tizedik évfolyamokról.

Dióhéjban a versenyről: minden résztvevő osztály egy általuk választott népdalcsokrot és egy mai dalt ad elő, ezért sok szempontot figyelembe véve kapnak pontokat a szakmai zsűritől. Műsorukat egy nevezési lapon kell benyújtani, ez idén elég változatosra sikerült, a semmilyentől kezdve, az igényesen megrajzolton át egészen a borosüvegen levő különleges nyomtatott címkéig.
Ez a színesség az előadásokban is tükröződött, ahány osztály szerepelt, annyi féle volt a műsoruk. A mai dalok között szinte mindenféle elhangzott, magyartól idegennyelvűig, vidámtól líraiig, filmzenétől mulatósabbig, retrotól az egészen friss dalokig, melyekhez a zenei kíséretet is megoldották a diákok. Külön öröm volt látni, mennyien tudnak valamilyen hangszeren játszani.
Persze mindenki nyerni érkezett, ennek érdekében pedig mindent bevetettek a versenyzők. Voltak, akik összeöltözéssel, jelmezekkel, arcfestéssel igyekeztek autentikussá tenni produkciójukat. További aduász volt még a közönség és a zsűritagok megnyerésében a koreográfia, esetleg néptánc belecsempészése az előadásba. Mindezek mellé sok osztály szervezte be tanárait, osztályfőnökét is az éneklésbe, zenei kíséretbe.
De még mindig akadt néhány szó szerint nagy durranás, ami különlegessé tette az eseményt: konfetti ágyúk, sőt, még maga Soltész Rezső is, aki egy videó keretében kívánt sok sikert diákoknak, akik a dalát énekelték. Minden kétség nélkül elmondható, hogy a leőweysek igazán értenek a jó hangulatot megteremtéséhez, a közönség többször is bekapcsolódott a produkciókba tapsolással, telefonnal világítással. Persze akadtak, akik eleinte bátortalanabbul kezdtek énekelni, de valamelyest mindenkinek sikerült feloldódnia végül. Látszott, hogy a diákok az előző évekhez hűen tényleg komolyan vették a versenyt, volt olyan osztály, ami a sok hiányzó ellenére sem lépett vissza, hanem így is kiállt a színpadra.
Kilencedik évfolyamon a d-sek zsebelték be a győzelmet, a tizedikesek körében viszont holtverseny alakult ki. A verseny egy kompromisszumos megoldással zárult, győztes a 10. d, a fődíjasunk, így a vándorkupa gazdája a 10.c lett.
Ismét kiderült, hogy a sok jó hangú diák és a lelkesedés némi kreativitással vegyítve képes lekötni egy teremnyi néző figyelmét több, mint 2 órára is.

Jáger Luca
12. d