Röplabda sikerek

A lányok 2., a fiúk 3. helyezést értek el a "B" kategóriás diákolimpia megyei döntőjében.
Bereginé Szőts Annamária
2023. március 14.

Fiúk

Az 1-3 csapat (Református Gimnázium, Mohácsi Kisfaludy Gimnázium és a Leőwey) közül bármelyik csapat megérdemelte volna, hogy megnyeri a Megyei Döntőt és kijuthat az Országos Döntőbe.
E három csapat mindenféle erényt megcsillogtatott!       

A Mohács mezőnymunkája, mezőnyjátéka messze átlagfeletti volt, mindent, de tényleg mindent összekapartak, mindenféle „érintésekkel”, testfelülettel, még a folyosóról is visszahozták a labdákat…
Az 1. szettet nyertük ellenük nagyon szorosban 27-25-re.
A 2. szettet lezárhattuk volna többször is és akkor 2-0… de e helyett kikaptunk 27-29-re… ez elég demoralizáló volt…
A döntő szettet elbuktuk szorosjátékban 12-15-re.                                                                          Ahelyett, hogy 2-0-s győzelmet arattunk volna, ami a realitás volt, ehelyett 2-1 elvesztettük a mérkőzést…..

A Református csapata elleni az első szett igazi ki-ki mérkőzés volt.
Az 1. szettet nagyon koncentrált, szép, pontos játékkal 25-23 megnyertük!       
Majd a 2. szettben nagyon szoros, kiélezett játékban 23-22-ről (!) kikaptunk, 23-25 oda. Itt megint lezárhattuk volna a szettet és egyben a mérkőzést is 2-0-val…
Döntő szett is nagyon kiélezett játékot hozott, de sajnos megint nem mi jöttünk ki győztesen a döntő szettből, 13-15 oda.
Az első két mérkőzésnél, az első szettek győzelmeiből kellett volna „építkeznünk” és ezt a lélektani előnyt kétszer is hagytuk elveszni…
Mind a két mérkőzés esetében lezárhattuk volna a 2. szettjeinket és akkor megyei döntő nyertesei lehettünk volna. Ezt csak azért ecsetelem ilyen akkurátusan, mert szerettem volna rávilágítani arra, hogy mennyire, de mennyire kiegyensúlyozott volt az erőviszony és milyen kis koncentrációhiányon múlt a végső győzelem.

A CRNLG-ot magabiztosan, koncentrációt, belsőfókuszt végig tartva 2-0-ra vertük… (25-20, 25-20)

A Refi talán azért érdemelte meg a végső győzelmet, mert ők tudták a legjobban tartósítani a jó, pontos játékukat, kritikus pillanatokban (pl. végjátékokban) ők tudtak a legjobban koncentrálni.  (2 játékosuk is a PEAC-ban edződött hónapokig…)
Mi, a saját képességeinkhez elvártan magasra tettük a mércét.  Viszont a szetteken belül nem tudtunk az elejétől a végéig úgy játszani ahogy kellett volna.
A figyelem, a koncentráció folyamatos fenntartásának képességén javítanunk kell. Ha a hullámvölgyeket redukálni tudjuk akkor úgy gondolom ez a csapat bárkit meg tud verni. Ennek ékes példája a Refi elleni meccsünk első szettje! Gyönyörű, pontos játékkal vertük a Baranya Megyei Döntő győztes csapatát. (…vagy, ha csak fele ennyire játszottunk jól az elsőmérkőzésen a Mohács ellen, akkor nem lett volna még szoros se, az a mérkőzés!….)

Összességében kicsit úgy érzem, magunkat vertük meg… Magunkat kellett volna -fejben- legyőzni…
AZÉRT SZÉP VOLT FIÚK!
És úgy gondolom a Leőwey bizonyított ismételten, hogy nem csak a leány vonalon rendelkezik erős, tehetséges csapattal.

A torna meglepetés játékosa, felfedezettje: Tarrósy Iván 9.c tanulója, neki külön is gratulálok!

A csapat tagjai:

  1. Orsós Martin (csk.) 12.a
  2. Deguenon Olivér 9.f
  3. Ölbei Bálint 10.f
  4. Úr Bende 12.f
  5. Tarrósy Áron 11.c
  6. Ungvári Zsombor 11.c
  7. Barlai Kornél 11.d
  8. Tóth Mihály 11.d
  9. Tarrósy Iván 9.c

Felkészítő tanár:
Vásárhelyi Gábor testnevelő tanár

Lányok

Leány csapatunknak az idei tanévben, egy „talán soha vissza nem térő” lehetőségük volt kijutni az Országos Döntőre. Csapatunkban mindenki egészséges volt, a lehető legerősebb felállásban tudtunk játszani, és mégis a döntő pillanatban megremegtek a kezek. Holott játékosállományban, messze mi voltunk a legerősebbek az idei tanévben… Ennyire még soha nem érezhettük magunkat rosszul a 2. helyezettként…

  • Első mérkőzésünkön esélyt nem adva az ellenfélnek, szép, pontos eredményes játékot produkálva győztünk 2-0-ra a Radnóti csapata ellen.

Leőwey – Radnóti 2:0 (25:09, 25:10)

  • Második mérkőzésen a Református csapata ellen játszottunk. Ők az esélytelenek nyugalmával léptek pályára, a nyitássorozatukkal viszont nagyon megleptek minket. Egy (!) játékosuk olyan nyitássorozatot produkált, amit soha az életében nem fog még egyszer megismételni… sajnos ennek a szenvedő alanyai voltunk. Mindenféle védekezési alakzattal próbálkoztunk, de ahogy csak jöttek, jöttek az ellenfél nagyon jó nyitásai egyre elkeseredetten, hitte hagyottan mentünk bele a nyitásfogadásokba. Semmit nem tudtunk kezdeni ezzel, se időkérés, se semmi egészen 0-9-ig (!) egy nagyon hektikus első szett kezdete volt. Ez a rémisztő, nyomasztó kezdet, végig kísérte a játékunkat az első szettben.

Nem tudtunk már felzárkózni és 11-25-re nagy meglepetésre kikaptunk az 1. szettben. Egy ilyen kezdet után a fejekben rendet kellett tenni!
Ezek után viszont mi ismételtük meg az előző szett hektikus már-már hihetetlen nyitássorozatait. Amikor esetleg befogadták a nyitásainkat, azonnal, esélyt nem adva nekik, pontos támadásokkal lezártuk a labdameneteket és nagyon simán megnyertük a 2. szettet 25-06-ra. Egy olyan első szett után, aminek a szenvedő alanyai voltunk, ez a szett egy „diadallal” volt egyenlő!
Nagyon ritka, érdekes arcát mutatta a röplabdázás ebben a két szettben…. Volt két csapat, akiknek a jó nyitói „bombázták egymást” jobbnál jobb szögű, erőjű, tempójú nyitásokkal egymást. És mindkét csapatról elmondható, hogy egy-egy szett erejéig a nyitásfogadásokkal hadilábon állt…
Az egyenlítés utáni lélektani előnyt, lendületet nem tudtuk megragadni, megtartani a döntő szettre…
A döntő szettben végre már több volt a játék, de hol pontatlanok, hol türelmetlenek voltunk és nem játszottuk ki kellően a labdameneteket. Itt a döntő szettben az ellenfél semmi kockázatot nem vállalva, csak mezőnyözve hozta vissza a labdákat és kikényszerített hibákból szerezte a pontjait. Több türelemmel bőven hozható lehetett volna a döntő szett, de15-08-ra elveszítettük.
Sajnos a papírforma felborult, ez a vereség nagyon fájt mindenkinek, egytől egyig, mert tisztában voltak a lányok azzal, hogy egy soha vissza nem térő alkalom előtt voltak. Iskolánk röplabda csapatának évekig meghatározó két játékosa is, idén végzős, ők mind a ketten nagyon „éhesek voltak a sikerre”, őket egészítették ki a tehetséges fiatalok. Nagyon erős volt a csapatunk, külön-külön posztokra vetítve is jobbak, képzettebbek, technikásabbak voltunk és mégsem jött ki a pályán ez a különbség…..

Leőwey – Református 1:2 (11:25, 25:06, 08:15)

  • Ez a nagyon fájó vereség után, és azzal a tudattal kellett erőt venni magunkon, hogy már nem lehetünk elsők, bármennyire is nyerjük ezt a mérkőzést, így játszottuk le becsületből a Mór elleni 3. mérkőzésünket. 

Két szettben, becsületesen végig koncentrálva, türelmes, pontos játékkal nyertek a lányok. De soha nem voltunk még ennyire szomorúak győzelem után, mint ekkor…

Szt. Mór – Leőwey 0:2 (18:25, 21:25)

A csapat tagjai:

  1. Kiss Boglárka (csk.) 12.a
  2. Laczkó Melinda 12.b
  3. Kovács Emma 11.b
  4. Nagy-Harkai Csenge 11.b
  5. Hidegkuti Janka 11.b
  6. Kis Bettina 9.d
  7. Buzás Rea 9.kny
  8. Bedő Hanna 9.c
  9. Gulyás Kata 11.d
  10. Pajor Gréta 10.d
  11. Sárközi Bianka 9.a
  12. Ténai Emese 12.f
  13. Csernik Zorka 9.b

Felkészítő tanár:
Vásárhelyi Gábor testnevelő tanár