Klement Tamás 2. helyezést ért el az országos novellaíró pályázaton

Beszámolóját és a díjazott művet is elolvashatjuk a cikkben
Bereginé Szőts Annamária
2023. március 17.

Ősszel immár másodszorra hirdette meg A Természettudományos Oktatásért Szabó Szabolcs Emlékére Közhasznú Alapítvány a Richter Gedeon Nyrt. kezdeményezésével és támogatásával, valamint Döbrentey Ildikó és Levente Péter védnökségével a Te és a természettudományok – mesés történetek (TETT) című mese- és novellaíró pályázatot, melyen a tavalyi könyvjutalom után idén 2. helyezést értem el A szabad neutron című írásommal. A díjátadó ünnepséget március 7-én tartották Budapesten, az MTA székházában.

A téma már tavaly is felkeltette az érdeklődésemet. Természettudományos osztályba járó, irodalomkedvelő emberként izgalmas feladat volt a tudományos ismereteket mesés köntösbe burkolni. A díjátadón örömmel tapasztaltam, mások is így gondolták, rengeteg pályamű érkezett az ország szinte minden részéből, sőt, határainkon túlról is. Számtalan fantasztikus alkotás született, melyeket a zsűri értékes nyereményekkel, egy csodálatos ünnepség keretében díjazott. A jutalmak átadása mellett részleteket hallhattunk a legjobb művekből, néhány kérdés erejéig megismerhettük az írók gondolatait, pályaművük inspirációját, de volt gitárszóló, ének, sőt, az egyik zsűritag beszéd helyett egy mesés történeten keresztül osztotta meg gondolatait a pályázatról. Azt hiszem, a díjátadó pontosan olyan volt, mint egy TETT-mese – precíz, pontos, informatív, de közben végtelenül közvetlen és melegszívű. Erről a kedves Olvasó is megbizonyosodhat az alábbi linken, ahol elolvashatja díjazott novellámat további fantasztikus természettudományos történetek társaságában:

Nyertes mesék 2022 | TETT-mesepályázat (tettmesepalyazat.hu)

A tavalyi, periódusos rendszert feldolgozó írásom után idén egy fizikásabb novellával pályáztam, melyben a Nukleáris Völgyé, a csúszásé és a stabilitásé a főszerep.

Élményekben gazdag síelést kívánok!

Klement Tamás
10. c