A francia sajtóban is írtak rólunk

A la Provance c. újságban a 10-11.f osztályok Aix-en Provence-i csereútjáról cikkeztek
Bereginé Szőts Annamária
2023. május 24.

Magyar cserediákok a Vasarely Alapítványnál

Pécsről, Viktor Vasarely szülővárásából érkeztek, és jelenleg egy csereprogram keretében tartózkodnak Aix-ben.

A május 9-i Európa nap alkalmából nem kevesebb mint 35 programot szerveztek Aix-ben. Stéphanie Braise-Fernandezt, az európai ügyek felelősét nagy örömmel töltötte el, hogy néhány nappal ezelőtt fogadhatta a pécsi gimnazistákat az alapítványnál. Pécs testvérvárosi kapcsolatotban áll a Provence-i várossal. A magyar diákok pedig a Leőwey Gimnáziumból érkezetek, amely a Vauvenargues Gimnázium testvériskolája.

A Zola Gimnázium szintén egy pécsi gimnáziummal, a Janus Pannonius Gimnáziummal ápol hasonló cserekapcsolatot. „Pécs Aix első közép-európai testvérvárosa”-mondja Pierre Vasarely, aki 2009 óta az alapítvány igazgatója. Emlékeztetőül, az alapítványt nagyapja, Victor Vasarely hozta létre, aki Pécsett született 1906. április 9-én, abban az évben, amikor a mi városunk szülötte, Paul Cézanne meghalt.  

Aix, egy város, amely tetszik a magyar fiataloknak

A két város iskolái közötti kapcsolat 2011-től létezik, a cserekapcsolatnak tehát már múltja van, és jövője is lesz, mivel nagyon jól működik, hasonlóan, mint ahogy a testvérvárosi kapcsolat Pécs és Aix, a két római kori város között. Minderről meggyőződhetünk, látva a programban részt vevő fiatalok lelkesedését – folytatja Pierre Vasarely, aki 2012 óta tiszteletbeli magyar konzul is, Magyarország franciaországi nagykövetét, Habsburg Györgyöt képviseli a régióban.  

E kapcsolatnak, egymás felfedezésének az örömét látjuk Iván arcán, aki Adam cserediákja, Lőrincén, akit Dimitri családja fogadott, és Sebestyénén, aki Victoréknál van. Ez a csere nagyszerű, tetszik a város a szökőkutakkal, a nevezetességeivel, Aix gyönyörű” – mondták kórusban az esten jelenlévő  magyar gimnazisták.

Egymás kultúrájának a tiszteletét, a testvériség megtapasztalását semmi sem segíti jobban, mint hogy lehetőséget biztosítunk ezeknek a fiataloknak, hogy meséljenek egymásnak a városukról, az országukról, a hagyományaikról – folytatja Pierre Vasarely. Tizenkét évvel ezelőtt indult útra először Pécsre a Vauvenargues Gimnázium egyik osztálya. És a kapcsolat még mindig tart.   

Megközelítőleg már 500 aix-i és 500 magyar diák vett részt ezeken az utazáson, melyek során szoros emberi kapcsolatok, nemegyszer igazi barátságok születtek – mondja Pierre Vasarely, majd megköszöni a Vauvenargues gimnázium tanárainak munkáját. Külön kiemeli Sandrine Khaledet és François Renuccit, a 2023 évi csere szervezőit, és külön köszönetet mond Vatai Évának a Leőwey Klára Gimnázium egykori tanárának, aki annak idején e cserekapcsolat elindítója volt. Végezetül így összegez: A cserekapcsolatok segítenek abban, hogy ledöntsük az egoizmus és a meg nem értés falait, kulturális és állampolgári értékekkel egyaránt gazdagítanak.

(A Provence című lap 2023. május 13-i számában megjelent cikket magyarra fordította: Lajter Zsófia, Odrobina Zsófia, Rapkai Viola és Varga Bernadett, 10. f)