Édes anyanyelvünk

Színvonalas versenynek lehettünk tanúi
Bereginé Szőts Annamária
2023. szeptember 20.

Gondolatok a Baranya vármegyei „Édes anyanyelvünk” versenyről

Ebben a tanévben is szeptember közepén rendezte meg iskolám az „Édes anyanyelvünk” versenyt, amelyen idén is részt vettem. Már tavaly kilencedikesként is indultam ezen a versenyen, akkor 3. helyezett lettem, így már tudtam, hogy mire számíthatok, és voltak tapasztalataim az előző tanévből a versenyek terén.

A verseny két fő részből áll: egy írásbeli és egy szóbeli részből. Az előbbi leginkább leíró nyelvtant tartalmaz, bár érintőlegesen más nyelvtani és irodalomi témákat is tudni kell, míg a szóbeli feladat egy rövid szónoklat.

Az írásbeli fordulótól sokan tartanak, de ebben az évben nem volt nagyon nehéz, bár a hangsúly és hanglejtés jelölése sokunk számára nagy kihívást jelent.

A szóbeli három témakörét rövid szünet után kaptuk meg. Már nagyon vártuk, hogy megtudjuk az idei témaköröket. Fél óra felkészülés után a megadott témák közül egyet kellett választanunk, és arról egy háromperces beszédet rögtönöznünk, majd azt a zsűri előtt előadnunk.

Idén a három téma a mesterséges intelligencia előnyei és hátrányai, az illemszabályok szükségessége és az elmúlt nyár legemlékezetesebb eseményeinek bemutatása volt. A három témakörhöz eltérő műfaj tartozott. Az első vitaindító, a második fejtegetés, míg a harmadik élménybeszámoló volt.

Én az elsőt választottam, mivel nagyon aktuális napjainkban, ezenkívül rendkívül összetett és bonyolult kérdéskör, amely erősen áthatja életünket.

Jó hangulatban zajlott a verseny. A szóbelin a zsűri bátorítóan bólogatott, mosolygott ránk, így mindenkiben oldódott a természetes feszültség. Az eredményhirdetésre sem kellett sokat várnunk. Meglepetés volt, hogy a könyvjutalmak és oklevelek mellett a PTE különdíjait is átvehettük, például ingyenes helyet a PTE Kreatáborába.

Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy próbálja ki magát a következő alkalommal. (Nemcsak a nyereményekért és az esetleges továbbjutásért Széphalomra, hanem azért, mert jó élmény.)

Istvánovics Tamás Ákos
10. d

Az „Édes anyanyelvünk” verseny Baranya vármegyei és Pécs városi eredményei

Baranya vármegye:

1. helyezett:
Lang Noémi
Siklósi Táncsics Mihály Gimnázium, felkészítő tanára: Dr. Ekkertné Monoki Zsuzsanna

2. helyezett:
Szalaci Boglárka
Siklósi Táncsics Mihály Gimnázium, felkészítő tanára: Dr. Ekkertné Monoki Zsuzsanna

Pécs megyei jogú város eredményei:

1. helyezett:
Istvánovics Tamás Ákos
Pécsi Leőwey Klára Gimnázium, felkészítő tanára: Varga Judit

2. helyezett: 
Radó Lilla Pécsi Leőwey Klára Gimnázium, felkészítő tanára: Tamás Csilla

3. helyezettek:
Baki Flóra
Pécsi Leőwey Klára Gimnázium, felkészítő tanára: Varga Judit;
Gajdus Márton István Pécsi Leőwey Klára Gimnázium, felkészítő tanára: Tamás Csilla

Különdíjasok:
Földvári Laura Pécsi Apáczai Csere János Gimnázium, felkészítő tanára: Horváth Éva
Tamás Olivér Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium, felkészítő tanára: Molnár Gabriella