Német projektnap

Liptódon járt a tagozat
Bereginé Szőts Annamária
2023. szeptember 26.

A német tagozat diákjai idei projektnapukon Liptódra, egy sváb faluba utaztak. Ezúton is köszönjük a szervező tanáraink munkáját, hogy ezáltal is színesebbé tették az iskolai mindennapjainkat!

Egy ilyen nap a kilencedikesek számára remek csapatépítő program, illetve mindenkinek kikapcsolódás és élvezet, még ha közben tanulunk is.

A programok során öt vegyes csapatot alkottunk 9-12. évfolyamos diákokkal, és így vágtunk bele forgószínpadszerűen a kalandba. Az én csoportom először az ebédhez úgynevezett „Hefeknote”-t készített, ami egy élesztővelkészült sós kelttészta. Ezután lovaskocsival körbeutaztuk a falut két nagyon szép lóval, színes szalagdísszel a fejükön, nem mellesleg egy kisbaba és egy humoros kocsis társaságában.
A következő állomáson a liptódi templom történetét és egyéb érdekességeket hallgattuk meg, belelapoztunk a német nyelvű énekeskönyvekbe. Ezután megnéztünk egy helyi kiállítást, ahol régi szerszámokat, lófelszereléseket, eszközöket és azok használatát, valamint sváb tradíciókat ismerhettünk meg. Talán az egyik legérdekesebb a régi sváb lakosok mindennapjairól szóló rész volt, illetve főleg a városi diákoknak a disznóvágás menete és annak különbségei a magyar szokásokhoz képest.

A falu felfedezésére egy térképpel a kezünkben indultunk. A kijelölt pontokon kérdésekre válaszoltunk. Ez volt talán a legjobb része a napnak, mert jókat tudtunk beszélgetni, remek idő volt, és „felfedezhettük” önállóan a települést.

A programokat egy váltóversennyel zártuk, itt kicsit alábbhagyott a versenyszellem, habár vicces feladatokat kellett megoldanunk, és a jókedvű és poénos játékmester feldobta a hangulatot.
A programok után következett a várva várt ebéd, mindenki jóízűen ette a babgulyást az általunk sütött Hefeknote-val. Ekkor egy mókus is csatlakozott hozzánk a tetőt tartó gerendákon futkosva.

Élményekkel tele, jó hangulatban érkeztünk vissza az iskolához.

Lipcsei Sára
10. d