Kis kutatók kutattak…

Elindult általános iskolásoknak szóló természettudományos foglalkozásunk
Bereginé Szőts Annamária
2023. október 10.

A szeptember 29-én megrendezett Kis kutatók délutánja keretében a matematika-digitális kultúra, illetve a matematika-fizika képzések iránt érdeklődő nyolcadik osztályosok látogattak el laborunkba. A közel kétórás, kilenc állomást tartalmazó program során a résztvevők lenyűgöző kísérleteken és játékokon keresztül gondolkodhattak el különböző matematikai és fizikai jelenségeken, problémákon, emellett betekintést nyerhettek a labor életébe, megismerkedhettek a tanórákon is használt eszközökkel. Láthatták a közönségkedvenc Van de Graaff-generátor szikráit, a hullámkádban megfigyelhették az interferencia jelenségét, a Geiger-Müller számláló adatainak elemzése közben a radioaktivitásról tudhattak meg hasznos információkat, a vákuumkamra „erejéről” pedig Arduino-légnyomásmérővel bizonyosodhattak meg. A külön erre az alkalomra épített Arduino-sebességmérővel a súrlódásmentes sínen történt ütközéseket vizsgálhatták újszerűen. Idén rendhagyó módon, a természettudományok összekapcsolódását jelezve, egy biológiával és kémiával foglalkozó, mikroszkópokat és elektrolízist bemutató állomást is felfedezhettek az érdeklődők. A közös gondolkodást és problémamegoldást segítette a kiosztott feladatlap. Az ezen található gyors, könnyen elvégezhető méréseken és számolásokon keresztül a kitöltők megdöbbentő eredményekre juthattak. Kiszámolhatták, mekkora a légkör tömege, az iskolai lézer hullámhossza, vagy mekkora nyomás uralkodik a Titanic belsejében. Megmérhették az iskola magasságát szintén egy Arduino-légnyomásmérővel, miközben még az épületet is bebarangolhatták.

A programot alapvetően a 11. c. osztály matematika-fizika és matematika-digitális kultúra harmadaiba járó diákok és az őket tanító tanárok, illetve mindannyiunk munkáját segítő laboránsok közösen szervezték. Külön köszönjük azonban, hogy a mikroszkópoknál egy „bikémes”, a vákuumkamrás állomáson pedig egy francia tagozatos diák is segítségünkre volt. Mindannyian nagyon élveztük a délutánt, örülünk, hogy együtt gondolkodhattunk, megmutathattuk ezeket a kísérleteket, meg annak egy pici szeletét is, miért érdemes a Leőweybe járni. Egy dolog miatt biztosan érdemes, és ezt ez a program újból megerősítette: az emberek miatt. A kedves, segítőkész emberek miatt, akik mind-mind támogattak minket a szervezés során, legyen szó bárkiről. Reméljük, hogy a résztvevők egy jelentős hányada ezt személyesen megtapasztalja majd leőweys diákként.

Azonban a Kis kutatók délutánja ezzel korántsem ért véget, a programsorozat október 13-án folytatódik. A részvétel ezúttal már regisztrációhoz kötött, melyet az alábbi linken tudnak megtenni:

Regisztráció a Kiskutató délutánjára

Várunk mindenkit szeretettel!

Klement Tamás
11. c