Kutatók éjszakája – diákszemmel

Idén is több programon vettek részt az érdeklődő tanulók
Bereginé Szőts Annamária
2023. október 27.

Péntek este a csillagok társaságában

A hullócsillagok felismerésén túl, kíváncsiságból csillagászati programon vettünk részt Lucával az egyetem sportpályáján. Az előadó először a csillagképekről, a Föld mozgásáról beszélt, mint egy planetáriumi előadáson. A telihold kedvezett, így távcső segítségével rendkívül tisztán figyelhettük meg a Hold krátereit.
A Szaturnuszról sok új információ hangzott el, melyekről ezelőtt még nem hallottam:
– a bolygót egy római istenről nevezték el,
– több mint nyolcvan holdja van,
– gyűrűje jégkristályból, sziklatörmelékből és kozmikus porból képződik.
A Jupiter nyugat felől „jött fel”, sajnos nekünk addigra már indulnunk kellett, így azt nem tudtuk megnézni közelebbről.
Luca jártasabb a csillagászati témákban, így később tőle is még sok érdekességet hallottam. Az előadáson jól éreztem magam, tudásomat bővítettem.

Bóka Dominika
10. d

Évek óta foglalkoztat a csillagászat, hogy mit is rejt a világűr, ezért elmentünk Dominikával péntek este a távcsöves csillagászati megfigyelésre. Az előadó először megmutatta nekünk az “ismertebb” csillagokat. A Vega, Altair, Deneb csillagot különösen kiemelte, háromszöget alkotó elhelyezkedésükkel. A Kettőscsillagot is láthattunk távcsővel; megtudtuk, a két égitest egymás körül kering. A Tejútrendszer, mely látszólagosan a Vega, illetve Altair közt helyezkedik el, sajnos nem volt látható a holdfény miatt. Kivehető volt viszont a Hattyú csillagkép (Cygnus), és persze elmaradhatatlan eleme volt az előadásnak a Kis Göncöl, illetve a Nagy Göncöl (Kis Medve, Nagy Medve). Megtanulhattuk, hogyan találjuk meg a Sarkcsillagot az égbolton, mely a Kis Göncöl egyik alkotó csillaga. A két Medve csillagkép közt helyezkedik el a Sárkány csillagkép, ehhez, ill. az előbb említettekhez történeteket, legendákat is hallhattunk.
Ezután következett a kedvenc részem; a Szaturnuszt nézhettük meg távcsövön keresztül, mely körülbelül 50x-es nagyításra volt állítva. Kedvenc égitestem a Szaturnusz, így örömmel töltött el ismét látni. Gyűrűje függőlegesen “fogta körbe” a gázbolygót, színe akárcsak a fotókon. Sok új információval gazdagodhattunk itt is:
– A Szaturnusznak van a legtöbb holdja naprendszerünkben, kb. 120 holdja ismert jelenleg. Ezek közül persze rengeteg szabálytalan formájú, ám akad köztük olyan, melynek még saját légköre is van, pl. a Titánnak.
– A távcsövön látható volt a Szaturnusz két holdja; két kis fehér pontocskaként.
A másik gázbolygó, melyet megemlítettek az este folyamán a Jupiter volt (ennek a megtekintésére már nem maradt időnk, sajnos indulnunk kellett). Új információ volt számomra, hogy a gázbolygóknak is van egy szilárd magjuk.
Telihold volt, így erről is sok információt hallottunk, meg is nézhettük; vakító volt a fény, melyet visszavert. A krátereket kevésbé láthattuk. Ha a Holdat az első negyedben néztük volna meg, az árnyékok miatt több kráter is látható lett volna. Mivel a Holdnak nincs légköre, több meteor csapódik be a felszínére. Ellenben a Földdel, ahol legtöbbször már a légkörben elégnek a meteorok, és nem lesz belőlük meteorid (becsapódott meteor). Meglepett az a tény is, ha nem lenne a Földnek légköre, sokkal jobban látszódnának a csillagok az égen. Másik érdekesség, hogy a kékesebb fényű csillagok sokkal fiatalabbak, forróbbak, mint a sárgásan pislákoló csillagok, melyek már “életük végét járják”.
Nagyon tetszett a program, tökéletes hétlevezető volt.

Szabó Luca
10. d

Boncteremben jártunk

Pénteken a kutatók éjszakája programsorozatának ,,általános anatómia” előadásán vettem részt 12 tanulótársammal, a POTE épületében, a 3-as számú boncteremben. Az asztalon különböző preparátumok voltak: gerinc, agy, szív, fül, szem, garat, ill. egyéb emberi szervek.
A professzor úr megkérdezte, miről szeretnénk, ha beszélne nekünk, közösen az agyat választottuk. Hallottunk az agy részeiről, a négy agylebenyről (homlok,-fali,- nyakszirti,- és halántéklebeny), a kisagyról és az agytörzsről. Majd ismertette az agy funkcióit, melyeket érdekes példákkal támasztott alá. Szólt az agyvízről, ennek kiválasztásáról. Utalt rá, hogy pl. miért fáj a fejünk, ha nem iszunk eleget. Mindez körülbelül 25-30 percig tartott. Ezek után mi is megfoghattuk, elemezhettük a preparátumokat.
A professzor úr hosszasan mesélt nekünk a szülésről, új ismeretekkel gazdagodtunk:
– a baba kétszer is 90 fokot fordul szülés közben
– a farokcsont szülés közben leválik
Sajnos az előadás ideje lejárt, pedig biztosan sok érdekességet hallhattunk volna még.
Nagyon élveztem az előadást, a professzor érdekesen, „mesélve” vázolta nekünk az ismereteket. Céltudatosan mentem el erre az előadásra, hogy megerősítse bennem azt, hogy orvos lehessek, hiába kell majd rengeteget tanulni, megteszem, mert megéri.

Kállai Barnabás
10. d