Mélyszegénységben élő család bőrébe bújtak a leőweysek

A 11. f a "Szociopoly" interaktív előadás részese volt
Bereginé Szőts Annamária
2023. november 9.

Szociopoly elnevezésű, interaktív, érzékenyítő társasjátékon vett részt a 11. f osztály. Egy színházi előadás keretében, 4-5 fős csapatokban játszottuk el, egy mélyszegénységben élő család egy hónapját. A szituációs gyakorlatokban komoly döntéseket kellett hoznunk. Minden héten minden családnak ki kellett választani, hogy hol szerezzék be az élelmet, hogy tudnak munkát szerezni és hogy tudnak takarékoskodni a rendkívül kevés pénzükkel.

A színészek, hogy még jobban bevonjanak minket ebbe a világba, a játék menetét apró jelenetekkel törték meg, amelyeknek a végén borzalmas tényeket közöltek a diákokkal. Például beszéltek nekünk a Magyarországon élő szegény családok helyzetéről, valamint arról, hogyan kezeli a társadalom őket. Egész végig érezhető volt ez a nyomasztó bizonytalanság és a félelem, hogy mikor csúcsosodnak ki a problémák, amik az egész család jövőjét fenyegetik.

Összegezve, nagyon tanulságos és elgondolkodtató volt ez az előadás és egy remek lehetőség arra, hogy betekintést nyerjünk ebbe az aggasztó világba, és a saját bőrünkön tapasztaljuk meg ezeket a nehézségeket. Az előadás után sokunknak megváltozott a nézőpontja a társadalom perifériájára került emberekkel kapcsolatban.

Lura Moreira
11. f