A magyar nyelv napja

A 9.b-sek projektmunkával készültek a jeles napra
Bereginé Szőts Annamária
2023. november 13.

NOVEMBER 13 – A MAGYAR NYELV NAPJA

MIÉRT NOVEMBER 13 A MAGYAR NYELV NAPJA?
Az országgyűlés 1844. november 13-án fogadta el a „magyar nyelvet államnyelvvé tevő törvényt” (1844.évi II. törvénycikk a magyar nyelv és nemzetiségről.)

MIKORTÓL ÜNNEPELJÜK A MAGYAR NYELV NAPJÁT?
2008. decemberében az Anyanyelvápolók Szövetsége április 23-át javasolta a magyar nyelv napjának, ugyanis ezen a napon nyílt meg a Magyar Nyelv Múzeuma Széphalmon.
2008. szeptember 26-án a parlament a magyar nyelv napját törvénybe iktatta, de másik dátumot jelölt ki, november 13-át.

GONDOLATOK A MAGYAR NYELVRŐL
„Az a tény, hogy anyanyelvem magyar, és magyarul beszélek, gondolkozom, írok… nincs fogható. Nem külsőséges valami, mint a kabátom, még olyan sem, mint a testem. Fontosabb annál is, hogy magas vagyok-e vagy alacsony, erős-e vagy gyönge. Mélyen bennem van, a vérem csöppjeiben, idegeim dúcában, metafizikai rejtélyként. Ebben az egyedülvaló életben csak így nyilatkozhatom meg igazán. Naponta sokszor gondolok erre. Épp annyiszor, mint arra, hogy születtem, élek és meghalok.”
(Részlet Kosztolányi Dezső Ábécé a nyelvről és lélekről című írásából.)

„Ismergetjük, tanuljuk egész életünkben anyanyelvünket is, ezt a sokszínű, sokarcú csodát. S minél jobban megismerjük, annál szebbnek, gazdagabbnak, csillogóbbnak látjuk.”
(Lőrincze Lajos)

„Semmink sincs – csak múltunk van, és múltunkban gyönyörűen zengő nyelvünk.”
(Krúdy Gyula)

November 8-án, a Magyar Tudomány Napja alkalmából rendezett előadássorozatunkon Dr. Zalay Szabolcs igazgató úr is a magyar nyelv különlegességeivel, és gazdagságának a gondolkodásunkra, kreativitásunkra való hatásával foglalkozott. Az előadásra készült prezentációja itt megtekinthető.