„Jelezd, hogy a bántás nem menő” (T. Danny)

Szokol Ádám (9. c) cikke a "Gyermekjogok világnapja" kapcsán
Bereginé Szőts Annamária
2023. november 24.

Az UNICEF adatai szerint Magyarországon a diákok 66%-a él át napi rendszerességgel fizikai vagy lelki erőszakot, 85%-uk pedig már legalább egyszer átélt hasonlót. A Gyermekjogok világnapját november 21-én tartják, ennek alkalmából a #nenézzfélre kampány keretében szervezték meg azt a konferenciát, amelyen több mint 1000 diák vett részt Budapesten, az Akvárium klubban.

Az idén személyesen is eljutottam erre a konferenciára, ahol kerekasztal beszélgetés keretében híres előadók beszélgettek az iskolai bántalmazásról, vagy más néven bullying-ről. Sajnos ez a jelenség folyamatosan, körülöttünk zajlik, mégsem beszélünk róla eleget. 

Lil Frakk, Marsalkó Dávid, T. Danny, Sena és Bagossy Norbi személyesen meséltek tapasztalataikról, különösen a saját élményeik alapján hozták létre ezt a kampányt. T. Danny például arról beszélt, hogy ő sem volt teljesen angyal és volt, hogy megbántott másokat, de megjegyzi, hogy később sokkal jobbnak érezte azt, ha valaki más mellett kiáll és megvédi. Nem tagadja, még fizikai atrocitásba is keveredett emiatt. Egy korábban a hírekbe került, testalkata miatt csúfolt, majd végül öngyilkosságot elkövető tinédzser fiúval kapcsolatban megemlítette, hogy a bántalmazó embereknek fel kellene mérnie tetteinek következményeit.

Marsalkó Dávid-ot vörös haja miatt kinevették, csúfolták, és ez akkoriban a személyiségére is hatással volt. Egyetlen kiutat talált magának, a zenét, aminek később egyik vezető alakjává is vált.

Sena-t sem kímélték; „Ghánában fehérnek, Magyarországon feketének titulálnak”, de tudja, hogy nem ez számít, hanem azok az emberek, akik segítenek és kiállnak érted; „Egyszer szálltam fel a teli buszra és emlékszem, hogy volt egy nálam sokkal magasabb ember előttem, aki háborogni kezdett, mert meglöktem, vagy nem is tudom. Persze ez nem így volt, de konkrétan leordította a fejemet. Ekkor mindenki minden mással foglalkozott, csak ne kelljen odanézni. Aztán egy lány megfogott és beültetett maga mellé, majd azt mondta, hogy ne foglalkozzak az ilyen emberekkel”.

A #nenézzfélre kampány az iskolás diákokat szólítja, azokat, akik csak szemlélők. Az előadók kiemelték, hogy nem kell senkinek sem neki esni, pár kedves szó is elég lehet.

Egy kicsit a példaképeink szemében láthattuk azokat a dolgokat, amelyeket mi is sokszor átélhetünk. Talán az egyik legfontosabb dolog, amit megtanultam, hogy mindig beszéljünk arról, ha valami nyomja a szívünket.

Szükség van arra, hogy erről beszéljünk, persze, nem kell egy konferenciára elutazni, elég szüleinkkel, tanárainkkal, barátainkkal vagy az iskolapszichológussal beszélni, de különösen nagy hatással lehetnek ránk ezek az előadók, akiket sokan, minden nap hallgatnak, egyesek példaképeknek is tekintik őket.

Szokol Ádám
9. c