4 for EUrope

Európai Uniós versenyen képviseltük Baranyát
Bereginé Szőts Annamária
2024. január 11.

A magyar Europe Direct Hálózat, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája 4 for Europe címmel európai uniós tematikájú tanulmányi versenyt hirdetett középiskolás diákoknak immáron 11. alkalommal. A vetélkedőre országos szinten 253 négy fős csapat regisztrált.

Az országos döntő Kecskeméten, 2023. december 7-én került megrendezésre. A csapatok teljesítményét szakmai zsűri bírálta el: Kotlár Eszter, PR attasé az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája részéről, Kovács Toperczer Katalin, vezető gazdasági szakértő, Európai Bizottság Magyarországi Képviseletétől és Virág Barnabás, igazgatóhelyettes, a Katona József Könyvtár részéről.

Baranyát az országos döntőn a Pécsi Leőwey Klára Gimnázium BIGAS NOMEN csapat képviselte. A csapat tagjai: Jankó Anna, Bognár Emma, Kollár Sára és Perzsa Barnabás a 9. f osztályból. Nehéz feladatuk volt, előzetesen position papert kellett készíteniük az európai zöld megállapodás és a klímasemlegesség megvalósítása témához kapcsolódóan, majd egy szimulált tanácsi vitanapon kellett Magyarország álláspontját bemutatni, képviselni, megvédeni.

A csapat kiválóan szerepelt, kilencedikesként méltó vitapartnerei voltak sok, végzős diákokból álló csapatnak is, Barnabás pedig a verseny második legjobb szónoka volt!

A verseny után a VROOM-ban virtuális valóságba csöppentünk a könyvtár nagyon menő szolgáltatása segítségével. Ellátogattunk a Sixtusi-kápolnába, ahol átéltük, milyen lehetett, amikor Michelangelo éppen a magas állványokon festette a világhírű mennyezetfreskót! Hatalmas élmény volt!