Bocciáztunk a parasport napja alkalmából

Két osztály is kipróbálhatta a tengerpartról ismerősnek tűnhető "játékot"
Bereginé Szőts Annamária
2024. február 23.

A Magyar Parasport Napját  minden évben február 22-én tartják. Ez alkalomból 20-án két osztályunknak (10.f, 10.c) tartott boccia bemutatót Szappanos Zoltán a PTE PEAC boccia szakág vezetője és versenyzője Berkes Gergő. Gergőről tudni kell, hogy 20 évesen egy szerencsétlen baleset következtében vált mozgáskorlátozottá, és a boccia játék jelentette neki a kiutat. A sportágat a mai napig magas szinten űzi, és legfőbb célja, hogy kijusson a nyári ötkarikás játékokra.

Jelenleg a magyar boccia sport a nemzetközi középmezőny elején van. 2002. május elejétől Szappanos Zoltán a szakág vezetője. A boccia ma már Magyarországon roppant népszerű, az ország különböző területein sportolnak egyesületekben (Szegeden, Budapesten, Tiszakürtön, Kunszentmiklóson, Nagyatádon, Kaposváron, Dunaújvárosban, Kecskeméten, Pécsett) sportolóik szabadidősport és profi sport szinten is.

A boccia egy olyan tevékenység, amelyhez a súlyosan mozgáskorlátozott emberek által is elsajátítható magas szintű képességekre van szükség. A boccia a tudás, a képesség és a stratégia játéka.

Diákjaink kipróbálhatták magukat az ugyan egyszerűnek tűnő, de mégis magasfokú koncentrációt és sajátos techinkát igénylő sportágban. Elmonhatjuk, hogy nem mindennapi történetekkel és élménnyel gazdagodtak.

A programot szervezte és közreműködött Varga Tamás tanár úr.
 
#   #   #   #   #   #   #   #