Farsangi röpi kupán jártunk

Ezüstérmet hoztak lányaink a Babitsból
Bereginé Szőts Annamária
2024. február 28.

A nagy hagyománnyal rendelkező, mindig nagyon színvonalas farsangi röplabda tornát február elején rendezte meg a Babits Gimnázium, ahol Bedő Gergő szervező  az eddiginél is magasabbra tette a mércét a csapatok kiválasztásánál.

Az ide tornára meghívottak között volt az a Budakeszi Prohászka Ottókár Katolikus Gimnázium röplabda csapata, aki 2016 óta veretlen Pest megyében. Azóta minden évben képviselik iskolájukat, városukat és a megyét a röplabda Diákolimpia országos döntőjében, szép helyezéseket elérve. Ezt a csapatot olyan játékosok alkotják, akikből egytől egyig sugárzik az erő, a hit, a bátorság, az összetartozás.
A PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium Röplabda csapatát nagyon nem kell bemutatni, hiszen évek óta Baranya Vármegye Bajnokai, szintén rendszeres résztvevői a röplabda Diákolimpia országos döntőjének (kivéve a 2023/24-es tanévet, ahol ezt a hagyományt iskolánk röplabda csapata szakította meg „A” kategóriában.
Az Ex-Babits röplabda csapata nagyon erős alapokkal rendelkező, szintén Diákolimpia országos döntőin rendszeresen játszó volt „Babitsos” lányokból álló csapat, akiknek a többsége a mai napig a PTE PEAC Röplabda Szakosztály különböző korosztályos csapataiban játszik…
A torna negyedik csapata iskolánkból került ki. A lehetőségeinkhez mérten a legerősebb felállással vágtunk neki a tornának, bár többen betegek voltak, valamint liberó poszton sérültünk is volt, így külső segítséget is igénybe vettünk. Két „kölcsönvett” játékosunk a PEAC U-15-ben pallérozódik liberó és center poszton, a harmadik helyettesítő játékos az U-17-ben játszik szintén center poszton.
Mielőtt azt hinnénk, hogy ez így, magától érthetően egy egységes, jó játék garanciája, szeretném elmondani, hogy ez messze nem így van. Az egyik leggyorsabb labdajátékban, a röplabdázásban különösen fontos az összjáték, a reakcióidő, a különböző posztok közötti kommunikáció, interakció! Ebben a csapatösszeállításban értelemszerűen soha nem szerepelt még iskolánk csapata. És mégis nagyon egymásra tudtak hangolódni játékosaink, olyan szinten megtalálták az összhangot egymás között, hogy hatalmas bravúrt tudtak véghez vinni ezen a tornán.

A torna első mérkőzésén is szenzációsan, kreatívan és bátran játszottunk, de az összeszokottság hiánya, a finom hangolás itt még egy picit hiányzott. Így a Babits jelenlegi csapatától nagyon szoros szettekben, hatalmas mérkőzésben, de 2-1-re még kikaptunk (pl. 27 25-el egyenlítettünk…)
Babits – Leőwey: 2-1 (25-18, 25-27, 7-15)

A második mérkőzésen a nagyon nagy játékrutinnal rendelkező Ex-Babits csapatát tudtuk legyőzni, hihetetlen koncentrált, pontos játékkal! Ez nem egy szimpla mérkőzés volt, ez egy óriási hangulatú csata volt, a taktikánk végig működött. Nagyon jól reagáltuk le az ellenfél minden egyes támadásait, mezőnyvédekezésünk bravúrt bravúrra halmozott az elejétől a végéig. Feladóposzton olyan szinten extrát nyújtottunk, hogy feladónknak nagyon sokszor „olvashatatlan volt a keze”, élményszámba mentek a feladásai… Ebben a hatalmas csatában végig pontosak, higgadtak, ha kellett türelmesek tudtuk maradni, de ha kellett „pimasz” megoldásokkal hoztuk pontjainkat. A játék minden elemében, ha kellett varázsoltak, bűvészkedtek a játékosaink. Itt nem megrángattuk az oroszlán bajuszát, hanem ki is húztuk:-D) Ezzel a győzelemmel, olyan mentális erőről tettünk tanúságot, amely fundamentuma volt a következő, országosan jegyzett bravúrunknak.
Leőwey – Ex-Babits: 2-1 (21-25, 25-23, 15-12)

A harmadik mérkőzésnek a Dunakeszi Prohászka Ottókár Katolikus Gimnázium ellen úgy mentünk neki, hogy hallatlanul tiszteltük az ellenfelet, hiszen tudtuk nagyon jól, hogy milyen országos szintű eredményeik vannak, milyen játékosokból áll a csapatuk.
Ha lehet azt színvonalat fokozni, amit az előző játékban nyújtottunk, úgy érzem mi megtettük. Továbbra is a mezőnyvédekezésünk bravúrt bravúrra halmozott, szinte már parkettán lévő labdákat szedtünk össze és nem is akárhogyan, úgy, hogy a feladónk abból képes volt hihetetlen dolgokat varázsolni. Majd ezekre a labdákra az ütőink úgy érkeztek, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne. A játékelemek mindegyike élményszámba ment, a posztkapcsolatokban (mezőnyvédekező vagy a liberó-feladó-ütők, centerek) hihetetlenül hatékonyan és eredményesen, kreatívan játszottunk. Úgy gondolom ezen a napon a röplabdajáték minden szépségét megmutattuk.
A Dunakeszi Prohászka Ottókár Katolikus Gimnázium röplabda csapatának ill., a testnevelő tanárának, edzőjének Balogh Dánielnek elismerő, gratuláló szavai nagyon nagy pozitív visszajelzés, elismerés számunkra.
Prohászka – Leőwey: 1-2 (25-23, 21-25, 10-15)

Mindkettő győzelmünknél 0-1-ről tudtunk fordítani és úgy értünk el nagy győzelmet. Ez is azt támasztja alá, hogy nem csak nagyon ügyesek voltak, hanem a küzdeni tudásról, motivációs tényezőkről, lelkierőről, egységről is képesek voltak tanúságot tenni.
Egy ilyen magasszínvonalú, minőségi játékosokkal teletűzdelt röplabda tornán, hogy a legjobb előkészítő (feladó) játékos az iskolánk csapatából került ki, az meg egy plusz hatalmas eredmény, élmény!

Kószó Rebekát 10.b-s tanulónkat választották a torna legjobb előkészítő (feladó) játékosának, iskolánk csapata pedig végül 2. helyezést ért el.

Csapattagok:
Kószó Rebeka 10.b (csk.)
István Buzási Hanga 10.b
Buzás Rea 9.f
Marics Luca 9.d
Szabó Petra 9.évf. (Kodály Z. Gimn.)
Andalits Lotti 10.évf.(Miroslav K. Gimn. )
Müller Lara 8.évf. (Szt. Margit Ált. Isk.)

Felkészítő tanár:
Vásárhelyi Gábor
testnevelő tanár

További eredmények:
Prohászka – Ex-Babits: 2-0 (25-22, 25-13)
Babits – Prohászka: 1-2 (21-25, 25-22, 9-15)
Ex-Babits – Babits: 2-0 (25-23, 25-22)
2024-es Babits farsangi Röplabda Kupa végeredménye:
1. Budakeszi Prohászka Ottókár Gimnázium
2. Pécsi Leőwey Klára Gimnázium
3. Ex-Babits
4. Babits

#   #   #   #   #   #