A holokauszt magyarországi áldozataira emlékeztünk…

a Carl Lutz Alapítvány kiállításával
Bereginé Szőts Annamária
2024. április 16.

Iskolánkban az idei tanévben a korábbitól eltérő, ám a hagyományokhoz híven méltó módon emlékeztünk meg, a Magyarországi Holokauszt Emléknap alkalmából. Intézményünk egy informatív, tanulságos és megható vándorkiállításnak adott otthont, melyet a Carl Lutz Alapítvány közreműködésének köszönhetően tekinthettünk meg. A kiállítás és az azt követő előadás, majd beszélgetés fő témája Carl Lutz és az ő nevével összeforrt Üvegház által végzett embermentő tevékenység volt.

Diákjaink lehetőséget kaptak arra, hogy megismerjék Carl Lutz hősies cselekedeteit, melyek során több ezer zsidó életét mentette meg a második világháború alatt. A kiállítás révén bepillantást nyerhettek abba az időszakba, amikor Lutz konzulként tevékenykedett Budapesten, és az üvegházzal kapcsolatos titkos diplomáciai műveletekbe, melyeknek köszönhetően sokak élete megmenekült.

A korábbiaktól eltérően idén iskolánk alsóbb évfolyamos tanulói is aktívabban bekapcsolódtak az emléknap eseményeibe, a 9-11-es évfolyamok szünetekben tekinthették meg a kiállítást, melyről egy minielőadást hallhattak. Iskolánk végzős évfolyama és a további érdeklődő tanulók pedig egy egyórás előadás keretében ismerhették meg az Üvegház, a cionista ifjúság és Carl Lutz embermentő tevékenységét. Az előadást követően kérdezz-felelek keretein belül tehették fel tanulóink a témával kapcsolatos kérdéseiket az előadónak, Szedő Miklós úrnak.

A kiállítás tökéletes emlékeztető volt  arra, hogy minden egyes tettünknek jelentősége van, és hogy még a legnehezebb időkben is képesek vagyunk cselekedni az igazság és az emberség védelmében.

Köszönjük a Carl Lutz Alapítványnak, hogy lehetővé tették számunkra ezt az élményt, és reméljük, hogy ez a kiállítás tovább erősíti az emlékezést és az elkötelezettséget az emberségesség mellett.

Kiss Bence István
történelemtanár

Különleges történelem óra

Iskolánkban minden évben megrendezésre kerül egy megemlékezés a Holokauszt emléknapjáról, minden évben más módon, ami idén sem volt másképp. Az idei megemlékezés eltérőbb volt a megszokottól.

2024.04.11-én, csütörtökön egy különleges történelem órán vehettünk részt, ahol nem a Holokauszt borzalmairól, hanem az embermentő akciókról hallhattunk egy előadást a budapesti Carl Lutz Alapítvány által. Kiss Bence Tanár Úr osztályunkat már történelem órán invitálta, hogy tekintsük meg a vándorkiállítást, így a 6-7. órában már volt fogalmunk arról, hogy valójában miről is lehet szó, hiszen tanórán még nem tanultunk erről. Bár a Holokausztról már mindenki hallott, de sosem ismertünk embermentő akciókat. Ahogy azt az előadó úr is említette, velünk egykorú fiatalok hoztak létre egy Cionista Ifjúsági Szervezetet, ahol hamis okmányokat készítettek és emberek tízezreinek mentették meg az életét. Elképesztőnek tartottuk mindannyian. Az előadás atmoszférája, diáktársaim érdeklődő tekintete, és az úr mondanivalója az eseményről, azt gondolom, hogy igazán rendkívüli volt. Külön figyelmet igényel, hogy miután meghallgattuk az előadást, bátran kérdezhetett a diákság. Nem volt „buta kérdés”, „felesleges kérdés”, minden feltett kérdésünkre választ kaptunk, ezáltal még inkább tájékozottabbak lettünk. Egy töri óra idejére visszarepülhettünk 1944-be.

Összességében én nagyon hasznosnak tartom, hogy informálódhattunk olyan dologról is, melyről azelőtt nem is tudtuk, hogy létezik. Köszönjük szépen, hogy részt vehettünk!

 Molnár Erika
11.a