FTLF 2024

33. alkalommal rendeztük meg a francia nyelvű színjátszó fesztivált
Bereginé Szőts Annamária
2024. április 23.

A 33. frankofón színjátszó fesztivál – az előző évekhez hasonlóan – idén is a Zsolnay negyedben került megrendezésre március 21-től 24-ig. Igaz, nem a megszokott helyén, azaz a Bóbita Bábszínházban, hanem az E78 épületében, amely már második éve ad otthont a fesztiválnak.  

Mind külföldről, mind belföldről több helyről érkeztek iskolák: belföldről Debrecenből, Budapestről és Szegedről, míg külföldről Horvátországból és Csehországból. A Leőwey idén is több darabbal mutatta meg magát. Valamint – az utóbbi évek hagyományát folytatva – az FTLF keretein belül került megrendezésre a Mardi Gras francia nyelvű előadói verseny országos döntője is.

Az összes darab jó fogadtatásnak örvendett, és a győztes megszavazásánál nehéz dolga volta közönségnek. A fesztivált végül a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium nyerte a “Le Bus” című darabbal. A Mardi Gras-ban pedig mindhárom kategóriában (vers, próza, ének) több díjat is kiosztott a zsűri.

A fesztivál idei tematikája a Bohóc volt, ekörül volt felépítve a hangulat, ez a dekoráción, a darabok utáni programokon, a fesztivál megnyitóján és zárásán is megjelent.

Én mint fellépő és mint önkéntes vettem részt a fesztiválon, amely nagyon jól volt megszervezve, lényegében minden a helyén volt, és gördülékenyen ment. A szervezők és az önkéntesek számára viszont eléggé fárasztó munka volt egyben tartani a fesztivált és annak működését, de szerintem teljes mértékben megérte, mivel egy ilyen alkalom csak egyszer van egy évben.  

Számomra mind a munka, mind a szórakozás terén kiemelkedő volt az idei fesztivál, és a külföldi diákokkal idén tudtam a legjobban időt tölteni. A többi résztvevőtől is csak azt hallottam vissza, hogy nagyon élvezték az idei alkalmat. 

Remélem a jövő évi fesztivál is ilyen jó hangulatban telik, akkor találkozunk, addig is: Faites toujours la fête! 

Király Iván
11.f